Στο χείλος του γκρεμού.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν έχει ευθύνη» για τις προσφυγικές ροές.

5046924

Αυτό όμως τυπικά ισχύει και για τη Γερμανία πχ. Να μας τους αφήσουν εδώ λοιπόν; Ο Όρμπαν, πέρα από απεχθής φασίστας, είναι και τζάμπα μάγκας. Μεσολαβούν ένα σωρό κράτη ανάμεσα στην Ουγγαρία και στην Τουρκία. Έκλεισε μια σιδηροδρομική γραμμή και μια εθνική οδό και καθάρισε. Αν η Ουγγαρία βρεχόταν από τη Μεσόγειο θα έτρεχε μάταια όπως ο Σαλβίνι. Που είναι και πιο εύκολο να περιορίσει τις ροές από ότι η Ελλάδα, άλλο Λιβύη – Λαμπεντούζα, άλλο Τουρκία – Λέσβος.

Το να βγαίνει λοιπόν από τον Έλληνα πρωθυπουργό ως επίσημη θέση ότι «δεν έχουμε ευθύνη» και «δεν θα υποστούμε τις συνέπειες» είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα. Γιατί είναι μια λογική που η υπόλοιπη ΕΕ μπορεί πιο εύκολα από εμάς να υιοθετήσει πρακτικά. Ουσιαστικά είναι η λογική του AfD στο εσωτερικό της Γερμανίας με την οποία συγκρούεται η Μέρκελ. Τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δίνει πάσες στο AfD για να μας πουν «λυπούμαστε πολύ αλλά βγάλτε τα πέρα μόνοι σας»;
Προφανώς η Ελλάδα θα κάνει διάφορες ενέργειες για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές.

Και επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατά τη γνώμη μου και, επίσης κατά τη γνώμη μου, καλά έκανε. Αλλά ακόμη και αν η χώρα μας υιοθετήσει ακραίες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή πρακτικές όπως το push back στη θάλασσα, εφόσον ο Ερντογάν τους σπρώχνει προς τα εδώ οι πρόσφυγες θα φτάνουν στην Ελλάδα. Θα πνίγονται δέκα, θα φτάνουν εκατό. Θα πνίγονται εκατό, θα φτάνουν χίλιοι. Και φρίκη και αδιέξοδο.

Η λύση είναι στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν ο Ερντογάν στείλει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στην ΕΕ, είναι διαχειρίσιμο. Αν μείνουν στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προφανώς οι ιδεοληψίες της. Ιδεοληψίες και αγκυλώσεις σε διάφορα θέματα μπορεί να έχουμε και οι αριστεροί, αλλά οι δεξιοί έχουν περισσότερες και βαθύτερες, αυτή είναι η αλήθεια.

Εκτιμώ ότι όταν το 2015 οι δεξιοί και ακροδεξιοί έλεγαν εκείνες τις ανοησίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες, τις πίστευαν κιόλας. Οπότε δεν είχαν πραγματική προετοιμασία για το πρόβλημα. Περίπου θεωρούσαν ότι θα βάλουν μια ταμπέλα ”verboten” στα σύνορα και τελείωσε η υπόθεση. Άμα ήταν έτσι …

Παγιδευμένη λοιπόν σε δεσμεύσεις που παρήγαγαν οι ιδεοληψίες της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μιλάει στην διεθνή κοινότητα αλλά απευθύνεται στο εσωκομματικό της ακροατήριο. Τους ψηφοφόρους του θέλει να ηρεμήσει ο πρωθυπουργός και γράφει «δεν φέρουμε καμία ευθύνη για το προσφυγικό». Να πουν ζήτωωω, καλά τα λέει ο δικός μας.

Έξω όμως, από το Βερολίνο μέχρι την Άγκυρα, τα διαβάζουν και γελάνε. Είμαστε στην άκρη του γκρεμού, απέναντι στην θηριωδία του Ερντογάν που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν κρέας για κανόνια χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και ο πρωθυπουργός ανοίγει μια συζήτηση όποιος δεν έχει ευθύνη για το προσφυγικό να μην πληρώσει τις συνέπειες.

Συμφωνούν απόλυτα οι φιλήσυχοι οικογενειάρχες στη Βαυαρία, όπως καταλαβαίνετε.
Να πάει να γίνει πρωθυπουργός στη Βαυαρία αν θέλει, εδώ είναι επικίνδυνος για τη χώρα

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr