Newsroom

Newsroom

Στο Γενικό Εισαγγελέα Κύπρου η έκθεση Alvarez & Marsal

Την έκθεση της Alvarez & Marsal, που διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες ζήτησαν κρατική στήριξη στην…

Την έκθεση της Alvarez & Marsal, που διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες ζήτησαν κρατική στήριξη στην Κύπρο, παρέλαβε χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης στο ΚΥΠΕ, η έκθεση έχει παραληφθεί και βρίσκεται στο γραφείο του, ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο, είπε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.

Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι θα κατανεμηθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, εφόσον τεκμηριωθούν αδικήματα, έδωσε ο κ. Κληρίδης, σε συνέντευξή του στον Alpha 9.89, σχετικά με τις καταγγελίες για απόσυρση χρημάτων από κυπριακές τράπεζες παραμονές της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα».
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, έχει ζητήσει από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μαζέψει όλα τα στοιχεία και να τα παραδώσει.
«Κανείς δεν έχει τη δύναμη να συγκαλύψει ή να κουκουλώσει τα πράγματα ακόμη κι αν το ήθελε. Και να ήθελα δε θα μπορούσα και εγώ να το κάνω. Αν θέλει κάποιος να συγκαλύψει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο του λαού», τόνισε σημειώνοντας μάλιστα πως ούτε ο ίδιος εξαιρείται από την έρευνα.«Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό να έρθουν στην επιφάνεια οι ευθύνες του καθενός. Έχουμε ορίσει μια τριμελή επιτροπή με παλιούς δικαστικούς για να αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει», πρόσθεσε.

Eντωμεταξύ δεν απέκλεισε να εμπλέκονται ελλαδίτες πολιτικοί ή επιχειρηματίες στην υπόθεση διαγραφής χρεών από κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι «πάντοτε υπήρχε στενή συνεργασία οικονομικού εισαγγελέα Κύπρου και Ελλάδας».

Στο ενδεχόμενο να κληθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος να καταθέσει, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος να καλέσω τον Βγενόπουλο σε φιλική βάση, όπως δεν έκανα και με άλλους. Αυτή τη διαδικασία την έχει αναλάβει η ερευνητική επιτροπή αν το κρίνουν σκόπιμο» και κατέληξε λέγοντας ότι ο μόνος εχθρός στη διερεύνηση είναι ο χρόνος.