Newsroom

Newsroom

Στο "Γ. Καραϊσκάκης" σηκώθηκε και σημαία των εθνικιστών Τσέτνικ

Ένα ακόμη φωτογραφικό ντοκουμέντο έρχεται να επιβεβαιώσει τη συντονισμένη δράση εθνικιστικών στοιχείων κατά το χθεσινό παιχνίδι της Εθνικής με τη Βοσνία στο «Γ. Καραϊσκάκης».

582a01451dc5249d6c8b4694

«Οι Τσέτνικ στο στάδιο “Καραϊσκάκης”;», αναρωτιέται το δημοσίευμα της ιστοσελίδας bljesak.info στο οποίο δημοσιεύονται και φωτογραφίες των θεατών που σήκωσαν και το εμετικό υμνητικό πανό της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίοι ήδη αναζητούνται από τις Αρχές.

Σε αυτές εμφανίζεται και ένα πρόσωπο που κρατάει μία σημαία των Τσέτνικ. Πρόκειται για την σερβική εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στα Βαλκάνια πριν και κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, πολεμώντας τόσο εναντίον των Γερμανών όσο και κατά των κομμουνιστών του Τίτο.

Οι Τσέτνικ ήταν ορκισμένοι εχθροί των κομμουνιστών Παρτιζάνων του Τίτο και είχαν διωχθεί από το εν λόγω καθεστώς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη δεκαετία του ‘90, υπήρξαν κατηγορίες και μαρτυρίες ότι οι νοσταλγοί των Τσέτνικ και διάδοχοί τους έλαβαν μέρος σε εθνοκαθαρτήριες τακτικές στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).

Η σημαία τους με την νεκροκεφαλή, που εμφανίστηκε χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης», αναφέρεται το κεντρικό σύνθημά τους: «Για τον βασιλιά και την πατρίδα, ελευθερία ή θάνατος».

Τον Οκτώβριο του 2010, στον αγώνα της Ιταλίας με τη Σερβία στη Γένοβα, Σέρβοι οπαδοί είχαν μετατρέψει το γήπεδο σε πεδίο μάχης. Φορούσαν μπλούζες με εθνικιστικά σύμβολα και δίκοχα των Τσέτνικ.

Στην Ελλάδα οι Τσέτνικ έχουν πολλούς θαυμαστές στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.

Τον Ιούνιο του 2012, η σερβική δημοκρατία έθεσε εκτός νόμου τη φιλικά διακείμενη προς τους Τσέτνικ ακροδεξιά οργάνωση Obraz, με την κατηγορία πως «με τη δράση της παραβιάζει τις βασικές αργές του σερβικού συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του με τη συμπεριφορά τους διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος».

Το ανώτερο δικαστήριο του Βελιγραδίου αποφάσισε πέρυσι την αποκατάσταση της μνήμης του αρχηγού του κινήματος των Σέρβων εθνικιστών Τσέτινκ, Ντράζα Μιχαήλοβιτς, ο οποίος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946, είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο ως συνεργάτης των ναζί κατακτητών.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2010 έπειτα από έφεση που κατέθεσε ο εγγονός του Μιχαήλοβιτς και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης οπαδοί ακροδεξιών μορφωμάτων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.


Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…