Newsroom

Newsroom

Στο φως χαμένη πόλη της Θεσσαλίας στον Βλοχό Καρδίτσας

Το τείχος της ακρόπολης του Βλοχού ήταν γνωστό στους αρχαιολόγους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα.

58514c071dc524e0238b4662

Τώρα όμως οι έρευνες, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και του Σουηδικού Ινστιτούτου, φέρνουν στο φως εντυπωσιακά στοιχεία για τον «άγνωστο» οικισμό, που φαίνεται πως κατοικήθηκε από την αρχαϊκή εποχή ώς τα βυζαντινά χρόνια.  

Οι αεροφωτογραφίες που έλαβαν οι αρχαιολόγοι τον Σεπτέμβριο δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. Σε αυτές διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες.  

Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Μαζί με έναν συνάδελφό μου περάσαμε από την τοποθεσία αυτή, ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ, και συνειδητοποιήσαμε πως εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τον λόφο αυτό όπου εντοπίσαμε τα αρχαία παραμένει μυστήριο».   

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποκάλυψαν κατάλοιπα εντυπωσιακών αψiδωτών και κυκλικών κτηρίων, ενώ βρέθηκαν αρχαία νομίσματα και κεραμική που χρονολογούνται στον 5 αιώνα π.Χ. Για τα επόμενα δύο χρόνια οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν στη χαρτογράφηση και μαγνητική διασκόπηση του χώρου.  

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…