Στο "φως" η έκθεση βασανιστηρίων της CIA

Σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ η CIA διεξήγαγε «κτηνώδεις» ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια τα οποία ακολούθησαν την…

ciapic

Σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ η CIA διεξήγαγε «κτηνώδεις» ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια τα οποία ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στην έκθεση, την οποία συνέταξε η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, αναφέρεται ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών παραπλάνησε τους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά την σημασία και την αποτελεσματικότητα της «εντατικής ανάκρισης».

«Η διαχείριση των ανακρίσεων ήταν πενιχρή και αναξιόπιστη», αναφέρεται ακόμη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι αντιστοιχούν σε βασανιστήρια. Η έκθεση έχει μέγεθος 6.000 σελίδων, με τεράστιο όγκο στοιχείων, παραμένει ωστόσο απόρρητη και στη δημοσιότητα δόθηκε μόνον μια σύνοψή της, μεγέθους 480 σελίδων.

Η δημοσίευσή της καθυστέρησε, λόγω προβληματισμών για τι τι έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα και τι όχι. Το πρόγραμμα των συγκεκριμένων «εντατικών ανακρίσεων» σταμάτησε με την έλευση του κ. Ομπάμα στην εξουσία, το 2009. Η πλειοψηφία των περίπου 100 κρατουμένων οι οποίοι υποβλήθηκαν, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του υιού, στις «εντατικές ανακρίσεις», υπέστησαν τη βία σε δεκάδες άγνωστα σημεία εκτός των ΗΠΑ, στο έδαφος συμμαχικών της Ουάσιγκτον χωρών.

Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο πνιγμός, τα χτυπήματα στο σώμα, ο εξευτελισμός, η έκθεση στο κρύο και η στέρηση ύπνου.

Προσπάθεια «ξεπλύματος» Μπους

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η προσπάθεια των μελών της Γερουσίας να… ξεπλύνουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, καθώς, σημειώνεται ότι ο ίδιος αγνοούσε για τα τέσσερα πρώτα χρόνια πολλές από τις απάνθρωπες μεθόδους. Οταν, μάλιστα, ενημερώθηκε, φέρεται να δήλωσε ενοχλημένος από κάποιες από αυτές. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει τεχνηέντως την ενημέρωση που μάταια προσπαθούσε να του παραδώσει η CIA από το 2002, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον φόβο διαρροής κάποιου email στον Τύπο.

Ντικ Τσέινι: Βλακείες

Ο «σκληρός» της κυβέρνησης Μπους, ωστόσο, και πρώην αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι δήλωσε ότι «Νομίζω πως πρόκειται για ένα μάτσο βλακείες. Το πρόγραμμα είχε πάρει έγκριση. Η CIA δεν θα προχωρούσε ποτέ χωρίς την άδεια και το πρόγραμμα ελέγχθηκε από το τμήμα δικαιοσύνης πριν ξεκινήσει. Οι πρακτικές ήταν απολύτως και εντελώς δικαιολογημένες».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…