Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σκάνδαλο CumEx, μία απάτη δεκάδων δισ. ευρώ

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια whistleblowers

europarliament

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί το απόγευμα η σκανδαλώδης υπόθεση φοροαπάτης CumEx, που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα μετά από αποκαλύψεις διεθνών και γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο CumEx διερευνάται εδώ και πολλούς μήνες σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών. Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), έχει στοιχίσει πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία κρατών-μελών και φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απατηλές επιστροφές φόρων.

Βάσει των αποκαλύψεων, η πρακτική αυτή της φοροαπάτης προέκυψε όταν μετοχές μεγάλων εταιρειών ανταλλάσσονταν μέσω πολύπλοκων συναλλαγών με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση στους εποπτικούς μηχανισμούς ότι οι ιδιοκτήτες της μετοχής είναι πολλοί και επομένως δικαιούνται πολλαπλές επιστροφές φόρου. Στο σκάνδαλο CumEX εμπλέκονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δικηγόροι και έμποροι μετοχών, σύμφωνα με το πρώτο σχετικό πόρισμα.

Η σημερινή συζήτηση, με τίτλο «Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ‘Σκάνδαλο CumEx: Χρηματοοικονομικό έγκλημα και κενά στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο», θα διεξαχθεί μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία υποστηρίχθηκε από τις Ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστώνκαι των Πρασίνων, και υπερψηφίστηκε με 291 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους κατά και 14 αποχές, σε σύνολο 310 ψηφισάντων ευρωβουλευτών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας σχετικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, πριν λίγες ημέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στηριγμένα σε στοιχεία που εξασφάλισαν από whistleblowers αποκάλυψαν μια γιγάντια φορολογική απάτη.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα δημόσια ταμεία 11 κρατών-μελών έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και επιτήδειοι οργάνωσαν ένα δίκτυο γιγαντιαίας φοροκλοπής σε βάρος των δημόσιων ταμείων, των εντίμων φορολογουμένων, της κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους.

Το Ευρωκοινοβούλιο, εμείς, εκπροσωπούμε πολίτες που είναι τα θύματα αυτής της μεγάλης φορολογικής απάτης. Γι’ αυτό οφείλουμε να συζητήσουμε το θέμα για να σταματήσουν αυτές οι σκανδαλώδεις καταστάσεις. Η πρόταση που υποστηρίζουν από κοινού η Ευρωμάδα της Αριστεράς, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι είναι να οργανώσουμε μια συζήτηση με τίτλο«Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ‘Σκάνδαλο CumEx: Χρηματοοικονομικό έγκλημα και κενά στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Η πολιτική μου Ομάδα υποστηρίζει επίσης ότι μετά τη συζήτηση θα πρέπει να υπάρξει και ψήφισμα».

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…