Newsroom

Newsroom

Στο Ευρω-κοινοβούλιο θα μιλήσει ο Σνόουντεν

  Την ακρόαση του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ενέκρινε με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά…

snoouden 1 1

 

Την ακρόαση του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ενέκρινε με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, θα μιλήσει μέσω μιας “διαδραστικής” τηλεδιάσκεψης. Μόνον υπό αυτόν τον όρο οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επιθυμούσαν να γίνει η ακρόαση.

«Θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για “την εγγύηση της ασφάλειας” του Σνόουντεν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Πάντως, εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει για τις “αρνητικές συνέπειες” που θα έχει μια ακρόαση του Σνόουντεν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. “Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ”, είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.