Newsroom

Newsroom

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Με δραματική καθυστέρηση άρχισε να κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία των αιτούντων άσυλο από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Συνεχείς διακοπές ρεύματος, ισχυρή χιονόπτωση με σκηνές να μην αντέχουν το βάρος και να σπάνε αλλά και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το σκηνικό στα καμπ ανά την Ελλάδα.

καμπ Medium

Τραγικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα καμπ όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι οι αιτούντες άσυλο ανά την χώρα.

Το κρύο είναι τσουχτερό, σκηνές καλύπτονται από το χιόνι και σπάνε, ενώ οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος επιτείνουν το πρόβλημα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όσοι αναγκάζονται να μένουν στις σκηνές που τους έχουν δοθεί, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το καμπ του Ελαιώνα, με τις σκηνές να έχουν κυριολεκτικά καταπλακωθεί από το χιόνι. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το βίντεο που δημοσίευσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ):

Με μεγάλη καθυστέρηση κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για την μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές από την κακοκαιρία μέρος, μετά την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, όπου καταγράφονται οι σκηνές στον Ελαιώνα να έχουν καταπλακωθεί και λυγίσει από το χιόνι και η παντελής απουσία θέρμανσης.

Εδώ και κάποια ώρα στο δημοτικό γυμναστήριο του Ρουφ και σε κοινόχρηστα κοντέινερ μεταφέρονται πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές του Ελαιώνα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, υπογραμμίζει ότι είναι σε εξέλιξη η μεταφορά περίπου 200 προσφύγων που διαμένουν προσωρινά σε σκηνές στον Ελαιώνα. Εκατόν είκοσι από αυτούς θα φιλοξενηθούν σε κοινόχρηστα κοντέινερ εντός του Ελαιώνα, ενώ περίπου 80 θα μεταφερθούν στο γυμναστήριο του Ρουφ του δήμου Αθηναίων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λογοθέτης ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις δομές φιλοξενίας της Μαλακάσας, της Θήβας και των Οινοφύτων, όπου έχει πέσει πολύ χιόνι, ενώ σημειώνει ότι στη δομή της Μαλακάσας είναι σε εξέλιξη αποκατάσταση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, η παραπάνω δήλωση μονάχα προκλητική μπορεί να φαντάζει, καθώς πρόκειται για εξωτερικούς χώρους που αυτή την ώρα είναι θαμμένοι κάτω από το χιόνι, και κάτω από το χιόνι, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα στο ψύχος. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Μαλακάσας που δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα από χθες το βράδυ, είναι απορίας άξιο πως μπορεί να διατείνεται ο γ.γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα» και είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση της διακοπής ρεύματος.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι εξίσου δύσκολη και στο Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η σελίδα «Στο Νησί», φωτογραφίες και κυρίως βίντεο που κυκλοφορούν από τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο ή οργανώσεις που δρουν εντός του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ απεικονίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πάνω από 6.000 ανθρώπους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 40% του πληθυσμού είναι παιδιά, ενώ ο ίδιος διεθνής οργανισμός προσέφερε θερμαντικά σώματα τις τελευταίες ημέρες.

Έπειτα από επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, ο γ.γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης μίλησε στο ρ/σ του «Ν» για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινδυνεύει κανείς από τα καιρικά φαινόμενα στο προσωρινό καταυλισμό», καθώς και ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για τη βελτίωση υποδομών στα ΚΥΤ όλων των νησιών».

Οι καταγγελίες όμως από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στα καμπ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω των social media, δίνουν μια άλλη εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση:

Υπενθυμίζεται πως κάθε χειμώνα, πολλοί πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους από αυτοσχέδια μαγκάλια σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν μέσα στις σκηνές, αφού δεν τους παρέχουν ούτε επιπλέον κουβέρτες, ούτε κάποια άλλη συσκευή θέρμανσης.

*Εικόνα αρχείου από τον καταυλισμό προσφύγων στο Βαγιοχώρι (AP Photo/Giannis Papanikos)

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…