Newsroom

Newsroom

Έφεση Χρυσής Αυγής: «Πράσινο φως» από τη Δικαιοσύνη για εκδίκαση στο Εφετείο – Στα χέρια του Τσιάρα η τελική απόφαση

Μια σπουδαία πρώτη νίκη των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής

5163541

Η έγκαιρη κινητοποίηση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να μη διεξαχθεί στον Κορυδαλλό, αλλά στο κτήριο του Εφετείου Αθηνών, απέδωσε καρπούς, αφού σε σημερινή ανακοίνωση των δικηγόρων αναφέρεται ότι το αίτημά τους έγινε δεκτό από την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Δρακοπούλου – Τριανταφύλλη.

Συγκεκριμένα,  η πρόεδρος έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο ζητά την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Πλέον το βάρος της τελικής απόφασης βαραίνει αποκλειστικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, καθώς, όπως αναφέρουν και οι δικηγόροι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης μόνο πολιτικούς λόγους θα είχε για να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί λόγοι συνηγορούν στην αποδοχή του. Τον καλούμε να εκδόσει άμεσα την αιτούμενη Υ.Α. και να ορίσει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης Χ.Α. στον δεύτερο βαθμό»

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικηγόρων έχει ως εξής:

Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ανακοινώσεών μας, οι υπογράφοντες την παρούσα συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής ενημερώνουμε ότι το αίτημά μας για κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, το οποίο ήδη υποστηρίζεται δημόσια και από την ΕΣΗΕΑ και τον Δήμο Κορυδαλλού και από δεκάδες κοινωνικούς και αντιφασιστικούς φορείς έγινε δεκτό από την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών κ. Δρακοπούλου – Τριανταφύλλη, η οποία και απέστειλε χθες σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο ζητά την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας που ξεκινά στις 15/6/2022 ενώπιον του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το αίτημά μας  και καταδεικνύει ότι το σύνολο των κριτηρίων με τα οποία  το αιτιολογούμε (πρόσβαση κοινού και δημοσιογράφων, εξασφάλιση απρόσκοπτης συμμετοχής παραγόντων δίκης), που είχε αποτελέσει και μη εισακουσθέν αίτημα της Προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, υιοθετείται και υποστηρίζεται πλέον και από τα αρμόδια υπηρεσιακά διοικητικά όργανα του Εφετείου Αθηνών, ενώ θετικά έχει εισηγηθεί κατ επανάληψη και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ.

Υστερα από όλα αυτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης μόνο πολιτικούς λόγους θα είχε για να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί λόγοι συνηγορούν στην αποδοχή του. Τον καλούμε να εκδόσει άμεσα την αιτούμενη Υ.Α. και να ορίσει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης Χ.Α. στον δεύτερο βαθμό.

Αθήνα, 19/4/2022

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατ’ αλφαβητική σειρά

Καμπαγιάννης Θανάσης (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Παπαδάκης Κώστας (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Παπαδοπούλου Χρύσα (οικογένεια Φύσσα)
Σκαρμέας Κώστας (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)
Τομπατζόγλου Ελευθερία (οικογένεια Φύσσα)

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωποι 29 συλλογικοτήτων και φορέων συναντήθηκαν με την Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών και συγκεκριμένα με την Προϊσταμένη Εισαγγελίας, κ. Μαρία Γκανέ και την Πρόεδρο Εφετών κ. Δρακοπούλου- Τριανταφύλλη, στις οποίες επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν να ορισθεί ως τόπος διεξαγωγής της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό αποκλειστικά στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και την απαλλαγή της σύνθεσης της έδρας από άλλες δίκες, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, το ψήφισμα πρωτοκολλήθηκε και η διοίκηση του Εφετείου ενημέρωσε ότι η απόφαση για τον τόπο διεξαγωγής θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο και μας παρέπεμψαν.  

«Συνοδευόμενοι και από τον δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής κ. Κώστα Παπαδάκη πήγαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό για να καταθέσουμε και σε εκείνον το ψήφισμά μας. Η απάντηση από το γραφείο του ήταν ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορεί να μας συναντήσει και μας παρέπεμψαν σε μελλοντικό ραντεβού που  θα ορισθεί», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος και τα ονόματα των συλλογικοτήτων που το υπέγραψαν:

Ψήφισμα προς τη Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών

Για την Τετάρτη 15 Ιουνίου προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών του δεύτερου βαθμού της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με την  ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου του 2020 θα καθίσουν ξανά στο σκαμνί. Η προηγούμενη διαδικασία διήρκησε πεντέμισι ολόκληρα χρόνια και διεξήχθη μεταξύ γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και αίθουσας τελετών του εφετείου Αθηνών. 

Από τις 465 συνεδριάσεις οι 204 διεξήχθησαν στον Κορυδαλλό σε μία αίθουσα μικρή για αυτή την τόσο σημαντική δίκη. Μία αίθουσα μικρή κυριολεκτικά που δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό των παραγόντων της δίκης. Μία αίθουσα μικρή για την σημασία που είχε για ολόκληρη την κοινωνία η συγκεκριμένη δίκη.

Την ίδια ώρα η σύνθεση της έδρας απασχολούνταν και σε άλλες δικες. 

Ζητάμε από την διοίκηση του εφετείου Αθηνών να μην επαναληφθούν λάθη που έγιναν και στο παρελθόν και να αναγνωρισθεί στη συγκεκριμένη δίκη η ιστορική σημασία της.

Ζητάμε από τη διοίκηση του εφετείου Αθηνών να ορισει ως αποκλειστικό τόπο διεξαγωγής της δίκης την Αιθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των παραγόντων της καθώς και η απαιτούμενη δημοσιότητα.

Ζητάμε από τη διοίκηση του εφετείου Αθηνών να εξασφαλίσει ότι η σύνθεση της έδρας της συγκεκριμένης δίκης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκδίκαση της.

Στηρίζουμε τα σχετικά αιτήματα των δικηγόρων της υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ζητάμε την ικανοποίησή τους.

Πολιτικές οργανώσεις:

Αναμέτρηση-οργάνωση για μια νέα Κομμουνιστική Αριστερά

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ)

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα 

ΕΕΚ-Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Λαική Ενότητα

Νέο Αριστερό Ρεύμα-ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νΚΑ-Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ξεκίνημα-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση 

ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα 

Μαζικοί Φορείς:

Β ΕΛΜΕ Αθήνας

Ε ΕΛΜΕ Αθήνας

ΕΛΜΕ Άνω Λιόσια -Ζεφύρι- Φυλή 

Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπηγών ΕΜΠ

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού-Π.Ε.Ν.Ε.Ν

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρώ Κωνσταντοπουλου(Άνω Λιόσια- Φυλή- Ζεφύρι) 

Σωματείο Δασκάλων Ανατολικής Αττικής Κ. Σωτηρίου 

Πρωτοβουλίες-Συλλογικότητες:

Antinazi Zone

Αντιφασιστική Καμπανία “Δεν ειναι Αθώοι-Οι ναζί στη φυλακή”

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος 

Δημοτική Κίνηση Νέας Σμύρνης ‘’Μια Πόλη Ανάποδα’’

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 

Μυρμήγκι-Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης

Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο 

ΣΥΠΡΟΜΕ-Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

To παραπάνω ψήφισμα εκ μέρους των ανωτέρω συλλογικοτήτων, φορέων και οργανώσεων παραδίδουν στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών οι εξής αντιπρόσωποι:

Αντωνίου Παναγιώτης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Λίτσα Φρυδά, Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, καμπάνια “Δεν είναι Αθώοι-Οι ναζί στη φυλακή!”

Eκ μέρους των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας:

Παπαδάκης Κωνσταντίνος, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής(Αιγύπτιοι αλιεργάτες)

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…