Newsroom

Newsroom

Στο εδώλιο των τουρκικών δικαστηρίων το φιλοκουρδικό κόμμα με αφορμή τις διαδηλώσεις για το Κομπάνι 

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, στις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν το Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία. Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. 

hdp Medium

Ξεκίνησε σήμερα σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη δεκάδων μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περιλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη του, σχετικά με τις διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στη διάρκεια της επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι το 2014.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, στις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν το Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Το HDP υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένου να πλήξουν το κόμμα έπειτα από την προσφυγή ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να κλείσει το κόμμα λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενός από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις, κατηγορία που αρνείται το HDP.

«Θα ακυρώσουμε αυτή την υπόθεση συνωμοσίας, θα διευρύνουμε τη μάχη για τη δημοκρατία, θα χαλάσουμε τους υπολογισμούς της πολιτικής εξουσίας και οπωσδήποτε θα σώσουμε συνολικά αυτή τη χώρα από αυτή την αυταρχική επίθεση», δήλωσε ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ έξω από το δικαστήριο στο συγκρότημα φυλακών Σιντζάν της Άγκυρας.

Το HDP βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό αυξανόμενη πίεση από το κόμμα AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τους εταίρους του τού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Τα βήματα αυτά κορυφώθηκαν τον Μάρτιο, όταν ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το HDP λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

Το κατηγορητήριο επιστράφηκε για διαδικαστικούς λόγους, αλλά μπορεί να κατατεθεί και πάλι. Το HDP αρνείται τις κατηγορίες.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, λέγοντας πως η φυλάκισή του για περισσότερο από τέσσερα χρόνια καταδεικνύει τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου στην Τουρκία. Το ΕΔΔΑ ανέφερε πως τα στοιχεία δε στηρίζουν τις κατηγορίες για τρομοκρατία τις οποίες αντιμετωπίζει.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…