Newsroom

Newsroom

Στο εδώλιο πέντε τράπεζες για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού

Αντιμέτωπες με κατηγορίες για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού εμφανίζονται πέντε κορυφαίες τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ άλλων η βρετανική Barclays…

Αντιμέτωπες με κατηγορίες για χειραγώγηση της τιμής του χρυσού εμφανίζονται πέντε κορυφαίες τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ άλλων η βρετανική Barclays και η γερμανική Deutsche Bank. Οι τράπεζες φέρονται να χειραγωγούσαν την τιμή αναφοράς του χρυσού (gold fix) στο Λονδίνο, ένα κριτήριο αναφοράς (benchmark) το οποίο χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αγορά των 20 τρισ. δολ. για το πολύτιμο μέταλλο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η μήνυση κατατέθηκε από τον Kevin Maher. Πρόκειται για ένα κάτοικο της Νέας Υόρκη που ασχολείται με αγοραπωλησίες χρυσού και futures χρυσού.

Οι υπόλοιπες τράπεζες που κατονομάζονται στη μήνυση είναι οι Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings και Societe Generale.

Στη μήνυση του επικαλείται δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων και του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα για τη μελέτη δύο ερευνητών η οποία έδειξε –όπως υποστήριζαν– ασυνήθιστες κινήσεις στην τιμολόγηση. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η μελέτη ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι τράπεζες να συνεργάστηκαν για να χειραγωγήσουν την τιμή.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για ασυνήθιστες κινήσεις περίπου στις 3 το απόγευμα στο Λονδίνο, όταν οι πέντε τράπεζες πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη για να διαμορφώσουν τις τιμές.

Διαφορετικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο χειραγώγησης σε διαφορετικά κριτήρια αναφοράς από τα επιτόκια στις αγορές συναλλάγματος, ενώ εξετάζουν και την αγορά του πολύτιμου μετάλλου για πιθανές παραβιάσεις. 

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα αποσυρθεί από τα πάνελ που διαμορφώνει τις τιμές σε χρυσό και ασήμι. Η Bafin, η γερμανική αρχή για τις χρηματοοικονομικές αγορές, εξέτασε υπαλλήλους της τράπεζας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το ενδεχόμενο χειραγώγησης.

Η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα.

Ο Maher επιδιώκει να εκπροσωπήσει μια ομάδα επενδυτών που από το 2004 μέχρι σήμερα, διακρατούσε ή εμπορεύονταν χρυσό και παράγωγα χρυσού τα οποία τιμολογούνταν με βάση την τιμή αναφοράς.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank υπογράμμισε πάντως ότι η μήνυση δεν έχει βάση και η τράπεζα θα αποκρούσει με αποφασιστικότητα τις κατηγορίες.

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…