Newsroom

Newsroom

Στο εδώλιο 43 κατηγορούμενοι για τις φούσκες του χρηματιστηρίου

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ήταν μία από τις υποθέσεις εκείνες που σημάδεψε την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Χιλιάδες…

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ήταν μία από τις υποθέσεις εκείνες που σημάδεψε την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Χιλιάδες επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους επειδή πίστεψαν το μύθο του εύκολου κέρδους μέσω χρηματιστηριακών παιχνιδιών.

Δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχαν ασκηθεί κατά προσώπων για τις μετοχές φούσκες του χρηματιστηρίου έφτασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Συνολικά 43 άτομα κάθονται στο εδώλιο. Άτομα υπεράνω κάθε υποψίας. Γνωστοί χρηματιστές, ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών, εφοπλιστές και μεσάζοντες. Μεταξύ αυτών ο ιδιοκτήτης χρηματιστηριακής εταιρείας Παναγιώτης Κονταλέξης, οι επιχειρηματίες Γεώργιος Μπατατούδης, Παναγιώτης Πανούσης, Κωνσταντίνος Στέγγος και μέλη της οικογένειάς του, Σπυρίδωνας Τασόγλου κ.α.

Σύμφωνα με το παραπεπτικό βούλευμα οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.α. Στο βούλευμα περιγράφεται με λεπτομέρειες η τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθενται σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΣΔΟΕ.

Επίσης γίνεται αναφορά σε σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς επίσης και στο ζήτημα του εσωτερικού ελέγχου. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες φέρονται να προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».

Μάλιστα σύμφωνα με το βούλευμα σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι «μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές» ήταν υπεράκτιες εταιρείες και ιδιώτες. Οι δικαστές αναφέρουν ότι εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό, καθώς αγόραζε σε τιμές με τεχνάσματα τα οποία διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά».

Τονίζουν επίσης στο σκεπτικό τους ότι αν «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».

Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 24 Απριλίου