Newsroom

Newsroom

Στο ΕΔΑΔ προσέφυγαν οι "σύγχρονοι δουλοπάροικοι" της Μανωλάδας

Σ

manolada 3

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν 42 μετανάστες – εργάτες γης από το Μπανγκλαντές στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, καταγγέλλοντας συνθήκες δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας.

Το 2013 αποκαλύφθηκε πως οι μετανάστες αντιμετωπίζονταν ως σύγχρονοι δουλοπάροικοι, με ανεξάντλητα ωράρια και άθλιες εργασιακές συνθήκες. Όταν αντέδρασαν, κυνηγήθηκαν από τους επιστάτες της φυτείας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο τραυματίζοντας οκτώ άτομα, ενώ συνολικά από τα επεισόδια είχαν τραυματιστεί 33 μετανάστες.

Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η προσφυγή καταγγέλλει παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θα εξεταστεί από το δικαστήριο μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ελληνική υπόθεση για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορά ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας.

Τέσσερις διεθνείς οργανώσεις και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη, αναφέρει το ΕΣΠ. Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

«Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΑΔ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών ‘Μανωλάδων’» τονίζει το ΕΣΠ.

Έναν χρόνο μετά το αποτρόπαιο γεγονός της Μανωλάδας, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας έκρινε αθώους τον ιδιοκτήτη της φυτείας και τον έναν από τους επιστάτες, ενώ στα μαλακά έπεσαν οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση.

Οι εν λόγω αποφάσεις της Δικαστηρίου είχαν προκαλέσει την οργή πολιτικών κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης. Μάλιστα, υπήρχαν καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ για απέλαση κάποιων εκ των μεταναστών που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα.

Τη σκυτάλη πήρε ο Άρειος Πάγος, που οριστικοποίησε όμως τις αθωώσεις των κατηγορουμένων.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή