Newsroom

Newsroom

Στο δικό μου σχολείο, η προσευχή δεν μας έκανε καλύτερους

Δεν πάνε και πολλά χρόνια από τότε που άκουσα για τελευταία φορά το σχολικό κουδούνι και μαζί με αυτό και το Πάτερ ημών. Επειδή ποτέ κανείς δεν ήθελε να πει τη προσευχή, οκτώ το πρωί όταν ακόμα ήμασταν με το χασμουρητό στο στόμα, υπήρχε η συνηθισμένη κοπέλα που το έπαιρνε πάνω της και έτσι τελειώναμε πολύ πιο γρήγορα.

57d28dfa1dc524174e8b4a92

Της Μ.Β

Για να ακολουθήσουν παρατηρήσεις και ενημερώσεις για το σχολείο που ουσιαστικά αυτό ήταν και το νόημα της πρωινής μάζωξης.

Στο δικό μου το σχολείο πάντως η προσευχή δεν μας έκανε καλύτερους, δεν μαλάκωσε τις ψυχές μας, δε μας βοήθησε να μπούμε στο Πανεπιστήμιο, δε προστάτεψε παιδιά από το ξύλο, δεν άνοιξε τα αυτιά των καθηγητών στις φωνές των παιδιών που κάθε μέρα κάποιο άλλοι, κάποιοι από αυτούς που προσεύχονταν, τους χτύπαγαν και τους έβριζαν.

Υπάρχουν βέβαια οι νόμοι, τα διατάγματα που σου λένε ότι η προσευχή είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Ελλήνων Χριστιανών Ορθόδοξων και των παιδιών τους. Σε ένα σχολείο που αν μη τι άλλο δεν σου διευρύνει τους ορίζοντες, με εξαιρέσεις πάντα, καθηγητές που πραγματικά προσπαθούν έπρεπε να μάθουμε να είμαστε και καλοί χριστιανοί. Χαρακτηριστικό είναι πως το μάθημα των θρησκευτικών μας το έκανε κάποιος Παπάς, θεολόγος μεν, αλλά παπάς δε. Δηλαδή μάθαμε ελάχιστα πράγματα για άλλες θρησκείες και κυρίως μάθαμε, τα αρνητικά, αυτά τα αρνητικά που έχουν όλες οι άλλες θρησκείες πλην του Χριστιανισμού.

Ψάχνω δηλαδή να βρω κάποιο νόημα στη προσευχή στα σχολεία, στην υποχρεωτική προσευχή. Είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος στρέφεται στη θρησκεία του όταν ψάχνει βοήθεια (εντάξει όχι και όλοι). Ο άνθρωπος ως μονάδα, απέναντι σε κάτι που γι αυτόν φαντάζει Θεϊκό.

Επομένως ας σταματήσουμε το παραλήρημα του ότι καταστρέφεται ο πολιτισμός και η θρησκεία. Το πολιτισμό μας ακόμα τον διαμορφώνουμε, δυστυχώς η ευτυχώς, αυτό θα κριθεί. Όσο για τη θρησκεία ο καθένας τη κουβαλά μέσα του όπως θέλει. Ανεξάρτητα αν πέντε μηνών αποφάσισες για κείνον και τον «έκανες» Χριστιανό.

Τέλος δεν με αφορά αν κρύβεται κάποια σκοπιμότητα της κυβέρνησης πίσω από αυτά, δεν έχει σημασία αν είναι λόγοι πολιτικοί η δεν ξέρω τι, δεν έχει πλέον νόημα τι αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος.

Τα παιδιά πεινάνε και οι δάσκαλοι δεν πληρώνονται, οι προσευχές δεν βοήθησαν ακόμα. Ας θυμηθούμε πως είμαστε ίδιοι όλοι, είμαστε άνθρωποι. Ας μπορέσουμε να βρούμε το νόημα της λέξης και να το εφαρμόσουμε και ας κουβαλάει ο καθένας το Θεό του μέσα του.

  Από την αναγνώστρια της Lifoland, Μ.Β. 

πηγή:lifo.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…