Newsroom

Newsroom

Αντώνης Ρηγόπουλος: «Το μόνο άκρο είναι ο φασισμός και ο ναζισμός» – Η ομιλία στο συνεδριο No Pasaran στο Βερολίνο (video)

Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο το διεθνές αντιφασιστικό συνέδριο No Pasaran όπου συμμετείχε και ο δημοσιογράφος του koutipandoras.gr και του Documento, Αντώνης Ρηγόπουλος

WhatsApp Image 2022 03 19 at 8.08.22 PM

Στο ετήσιο διεθνές συνέδριο No Pasaran κλήθηκε να λάβει μέρος ο δημοσιογράφος του koutipandoras.gr και του Documento Αντώνης Ρηγόπουλος, λόγω της δημοσιογραφικής του κάλυψης στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, το οποίο συνδιοργανώνουν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το γερμανικό κόμμα Die Linke και η πρωτοβουλία transform!europe, συμμετείχαν δεκάδες ομιλητές, μεταξύ των οποίων o Jeremy Corbyn και η Βασιλική Κατριβάνου.

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν επίσης η Judith Benda, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Die Linke, και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς, ο Luis Ramiro, καθηγητής πολιτικης επιστήμης, ο Yann Le Lan, κοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος του transform! europe από τη Γαλλία και η Alice Samara, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας.

Στην ομιλία του, ο αρχισυντάκτης του koutipandoras.gr κλήθηκε να μιλήσει στο πάνελ με θέμα «ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς», κάνοντας μια αναδρομή στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής που σόκαρε όλη την Ευρώπη, εξηγώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων της, αλλά και τις μεθόδους της ναζιστικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου να προσεγγίζει νέους ψηφοφόρους, παρά τις εγκληματικές της δράσεις. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, Το Κουτί της Πανδώρας, ήταν μια από τις πρώτες που είχε επισημάνει τον κίνδυνο διόγκωσης της Χρυσής Αυγής, πολύ πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Στην ομιλία του ο Ρηγόπουλος περιγράφει τους τρόπους ανόδου της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιώντας ως όχημα την οικονομική κρίση που είχε πλήξει τη χώρα, ενώ καταλήγει στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής, μπορεί να μην είναι συνεχώς ορατοί, ειδικά όταν τα κόμματα που τους αντιπροσωπεύουν απομακρύνονται από την ενεργό δράση, ωστόσο, οι ίδιοι παραμένουν «κρυμμένοι» σε άλλους πολιτικούς χώρους, μέχρις ότου εμφανιστεί στο προσκήνιο μια νέα πολιτική στέγη. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη στα social media μέσα από τη φυλακή, αλλά και στη δημιουργία του κόμματος «Έλληνες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα βίαια εγκλήματα της Χρυσής Αυγής όπως οι επιθέσεις σε μετανάστες, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και η δημόσια επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη. 

Ο Ρηγόπουλος τόνισε επίσης το γεγονός ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό περνά μέσα από την απομόνωση όσων επιχειρούν να διαχύσουν το μισαλλόδοξο δηλητήριο της ακροδεξιάς στην καθημερινή δημόσια συζήτηση, αλλά και στην αναγκαιότητα το αντιφασιστικό κίνημα να αντιπαλέψει την απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο «άκρο» είναι ο φασισμός, ο ναζισμός και η ακροδεξιά.

Ολόκληρη η εισήγηση στο συνέδριο No Pasaran:

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…