Στο Βαγιέκας δεν υπάρχει χώρος για επίδοξους βιαστές

Η διοίκηση της Ράγιο Βαγιεκάνο προκαλεί ξανά τα «φώτα» για τους λάθος λόγους, προσλαμβάνοντας για τη γυναικεία ομάδα έναν προπονητή που έχει εκφράσει επιθυμία για ομαδικό βιασμό.

santiso

Η Ράγιο Βαγιεκάνο και οι οπαδοί της έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Το Βαγιέκας, προάστιο της Μαδρίτης, έχει βαθιές εργατικές ρίζες και ιστορικό αντίστασης, ενώ η ομάδα-καμάρι της γειτονιάς αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα σύνδεσης με τα ιδανικά της κοινότητας που εκπροσωπεί, έχοντας αντιφασιστικά αντανακλαστικά και άμεση ανταπόκριση σε ζητήματα που αφορούν καταπάτηση δικαιωμάτων, ρατσισμό και κάθε είδους διακρίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές παραφωνίες. Όχι φυσικά από τον σύλλογο ως οντότητα, αλλά από τη διοίκηση που έχει αναλάβει τη μοίρα του. Αποτέλεσμα είναι οι οπαδοί να έρχονται πολύ συχνά σε κόντρα με τον Ραούλ Μαρτίν Πρέσα και τους αυλικούς του, καταφέρνοντας να διατηρήσουν άσβεστη της φλόγα της αντίστασης στο γηπεδάκι της περιοχής.

Αυτή τη φορά, βρέθηκαν ξανά προ εκπλήξεως, όταν η Ράγιο ανακοίνωσε την πρόσληψη του Κάρλος Σαντίσο για την ομάδα γυναικών, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Ενός προπονητή που τον Νοέμβριο οδηγήθηκε σε παραίτηση, λόγω ενός σοκαριστικού ηχητικού μηνύματος που είχε διαρρεύσει.

Το κατάπτυστο μήνυμα

«Αυτό το προπονητικό τιμ είναι τρομερό, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που μας λείπουν, που ακόμα χρειαζόμαστε. Ακόμα πρέπει να κάνουμε κάτι σαν αυτό που έκαναν αυτοί από την Αραντίνα», λέει χαρακτηριστικά στο ηχητικό που διέρρευσε. Η αναφορά του ήταν για την Αραντίνα της τρίτης κατηγορίας στην Ισπανία, όπου τρεις ποδοσφαιριστές καταδικάστηκαν σε 38 χρόνια φυλακή έκαστος, για ομαδικό βιασμό ενός 15χρονου κοριτσιού. «Πρέπει να πιάσουμε ένα κορίτσι, αλλά ενήλικο, να μην μπούμε σε μπελάδες και να το “πηδήξουμε”. Αυτά ενώνουν πραγματικά μια ομάδα. Δείτε την Αραντίνα. Ανέβηκαν αμέσως κατηγορία».

Σύμφωνα με το ισπανικό Cadena SER, ο Σαντίσο επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα ήταν πραγματικό, αλλά ξεκαθάρισε ότι ήταν «μια ανεπίσημη κουβέντα με φίλους». Η διαρροή του μηνύματος έγινε η αιτία να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από την ομάδα Κ-12 του συλλόγου πριν από δύο μήνες. Όμως, όπως φάνηκε, ήταν απλά μια παύση για τα μάτια του κόσμου, προκειμένου να επανέλθει όταν η σκόνη θα είχε πια κατακαθίσει. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ραούλ Μαρτίν Πρέσα, ο οποίος έχει γίνει κόκκινο πανί για τους οπαδούς της Ράγιο πάρα πολλές φορές, διεμήνυσε στο ραδιόφωνο της Μαδρίτης ότι δεν πρόκειται να πιέσει για απόλυση, καθώς «εδώ υπογράφουμε επαγγελματίες, όχι ανθρώπους». Μια τοποθέτηση, φυσικά, που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την κουλτούρα του συλλόγου και αυτά που πρεσβεύει, όπως φυσικά και με τους οπαδούς του. Ο νέος προπονητής εμφανίστηκε ξαφνικά στην προπόνηση της Παρασκευής, καθώς οι διοικούντες σκοπίμως είχαν κρύψει την απόκτησή του, για να προλάβουν τις αντιδράσεις.

Ο κόσμος έτοιμος για σύγκρουση

Η Ομοσπονδία Οπαδών της Ράγιο Βαγιεκάνο ζήτησε την απομάκρυνση του Σαντίσο και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος ξεπέρασε μια ακόμα κόκκινη γραμμή. «Για τον Κάρλος Σαντίσο, η σεξουαλική κακοποίηση ενός κοριτσιού είναι κάτι που ενώνει μια ομάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ’ ένα άτομα με τέτοιες πεποιθήσεις να καθίσει στον πάγκο της ομάδας και να εκπροσωπεί τη Ράγιο Βαγιεκάνο». Η Plataforma ADVR χαρακτήρισε τον προπονητή ως «αχρείο μισογύνη», ο οποίος «δεν εκπροσωπεί τις αξίες της Ράγιο και ελπίζουμε να απολυθεί και να μην διασύρει άλλο το όνομα της ομάδας». Θύμισε, δε, στη διοίκηση, ότι επί των ημερών της είχε αποτρέψει τη μεταγραφή ενός Ναζί.

Έξω από το προπονητικό κέντρο του Βαγιέκας, τοποθετήθηκε πανό που γράφει: «Σεβασμός για τις γυναίκες: Ο Σαντίσο έξω από το Βαγιέκας», ενώ αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση των Bukaneros, του σκληροπυρηνικού κομματιού της κερκίδας της Ράγιο, που απλά απαίτησε ο Σαντίσο να απομακρυνθεί. Μήνυμα αλληλεγγύης μέσω πανό υπήρξε και από τους οπαδούς της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που έγραψαν: «Σεβασμός και αξιοπρέπεια για τη Ράγιο των γυναικών». Στην έδρα τους, κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο των «φρανχιρόχας». Ανακοίνωση έβγαλε και ο σύνδεσμός επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Ισπανίας, τονίζοντας ότι καταδικάζει ρητορική και συμπεριφορές όπως αυτή του Σαντίσο και ότι θα υποστηρίξει τις παίκτριες, αν αποφασίσουν να αντιδράσουν.

Οι αρχές τους πάνω απ’ όλα

H Ράγιο διανύει μια καλή χρονιά αγωνιστικά. Βρίσκεται κοντά στις θέσεις της Primera Division που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ έχει φτάσει και στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση για τους οπαδούς της, οι οποίοι άλλωστε έχουν σηκώσει πανό ότι η ομάδα τους είναι «μικρή στο γήπεδο, μεγάλη στις αξίες». Για ζητήματα όμως όπως αυτό του Σαντίσο, δεν βάζουν ούτε σταγόνα νερό στο κρασί τους.

Έχουν αποδείξει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην απόκτηση του νεοναζί Ζοζούλια, τον οποίο οδήγησαν σε… πρόωρη μεταγραφή, ότι τίποτα δεν παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τις αξίες που εκπροσωπούν. Και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…