Στις κάλπες σήμερα η Τουρκία – Σφοδρή αντιπαράθεση μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Ντιγιάρμπακιρ

Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν σήμερα οι Τούρκοι  έπειτα από την προεκλογική περίοδο που στιγματίστηκε από την αιματηρή βομβιστική επίθεση την…

Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν σήμερα οι Τούρκοι  έπειτα από την προεκλογική περίοδο που στιγματίστηκε από την αιματηρή βομβιστική επίθεση την Παρασκευή στη συγκέντρωση του HDP και τις επικρίσεις κατά του Ερντογάν για το παλάτι-προεδρικό μέγαρο. To κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο ενδέχεται να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του, κατηγόρησε χθες τον Τούρκο πρόεδρο για έλλειψη σεβασμού προς τους υποστηρικτές του που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη.

Ο Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι υποκίνησε τα επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου, που συνδέονταν με την κρίση στη Συρία, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν» και κρατώντας ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «ειρήνη πάνω απ’ όλα» εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο σημείο των χθεσινών επιθέσεων στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Άλλοι ακολούθησαν μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την περιοχή όπου τελέστηκε η κηδεία ενός 16χρονου αγοριού. Περίοικοι έκαναν το σήμα της νίκης και φώναζαν «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν» και «AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) θα πληρώσεις για αυτό».

Ο βουλευτής του HDP Ιντρίς Μπαλουκέν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το κόμμα του ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι πιστεύει ότι η ρητορική εναντίον του στην οποία επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα άνοιξαν το δρόμο για την επιθέσεις. Τουλάχιστον 2 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του κουρδικού κόμματος.

Ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο Ερντογάν συνέχισε τη δική του συγκέντρωση μετά την είδηση για τη βομβιστική επίθεση χωρίς καν να αναφερθεί σε αυτήν ή στα θύματά της. Ο Ερντογάν αργότερα απέστειλε τα συλλυπητήριά του χαρακτηρίζοντας την επίθεση «προβοκάτσια» που σκόπευσε στο να υπονομεύσει τις εκλογές.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους, να εκφράσει τη λύπη του σε εκείνους» τόνισε ο Ντεμιρτάς σε μία συγκέντρωση στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Πρέπει να πάει στο Ντιγιάρμπακιρ. Δεν είναι ο πρόεδρος των 77 εκατομμυρίων ανθρώπων; Οφείλει να αφήσει λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκαν άνθρωποι».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και έρευνες δείχνουν ότι  πρωτιά του ΑΚΡ στις σημερινές εκλογές. Ωστόσο, με βάση το υφιστάμενο τουρκικό εκλογικό σύστημα, μεγάλη σημασία φέρουν τα ποσοστά, τα οποία θα εξασφαλίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το HDP. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν στο ΑΚΡ ένα ποσοστό της τάξεως του 39-43%. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε εξασφαλίσει το 49% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 26-28%.

Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το οποίο ενδέχεται να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως 16-17%. Στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο HDP, το οποίο δίνει αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο του 10%, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουν τα τουρκικά κόμματα για να εισέλθουν στην εθνοσυνέλευση. Σε περίπτωση που το HDP κατορθώσει να υπερνικήσει αυτό το εμπόδιο, η πλειοψηφία των εδρών του ΑΚΡ στην νέα βουλή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…