Newsroom

Newsroom

Στις φυλακές των ΗΠΑ επιτρέπεται η δουλεία – Απεργία σε φυλακές τουλάχιστον 24 πολιτειών

Απεργία κηρύχθηκε σε πολλές φυλακές των ΗΠΑ για τις συνθήκες και τους μισθούς των φυλακισμένων. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα σύμφωνα με δικηγόρους που ασχολούνται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

57d90fef1dc524e0518b4ab3

Φυλακισμένοι σε πολλές Πολιτείες που ενώθηκαν με την βοήθεια ακτιβιστών ετοίμαζαν την κινητοποίηση για αρκετούς μήνες, ενάντια στην συνθήκες δουλείας που επικρατούν, σύμφωνα με την Guardian.

Οι συντονισμένες ενέργειες εστιάστηκαν σε 24 Πολιτείες έλαβαν χώρα στην 45η επέτειο τις εξέγερσης των φυλακών Άττικα στη Νέα Υόρκη, την μεγαλύτερη εξέγερση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” την Παρασκευή, οι κρατούμενοι ξεκίνησαν την απεργία τους και κάποια από τα αιτήματα προσομοιάζουν με αυτά της εξέγερσης του 1971, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 45 κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η μακροχρόνια απομόνωση, η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, ο υπερπληθυσμός, οι βίαιες επιθέσεις και η καταναγκαστική εργασία, είναι κάποια από τα ζητήματα στα οποία αντιτίθενται οι κρατούμενοι, όπως αναφέρεται στο democracynow.org.

Η Οργανωτική Επιτροπή Φυλακισμένων Εργαζομένων (IWOC), το Free Alabama Movement, το Free Ohio Movement και το Free Mississippi Movement είναι ανάμεσα στους διοργανωτές της απεργίας και τους συντονιστές των διαδηλώσεων, ενώ συνεπικουρούνται και από την Εθνική Ενωση Δικηγόρων (National Lawyers Guild).

Ο Μαλίκ Ουάσιγκτον, κρατούμενος σε φυλακή του Τέξας και εκπρόσωπος τύπου για το κίνημα «Σταματήστε την Δουλεία στις Φυλακές του Τέξας», δήλωσε στο «The Nation»: “Οι κρατούμενοι στις Αμερικανικές φυλακές έχουν βαρεθεί και κουραστεί να υποβαθμίζονται, να αποκτηνώνονται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης”.

Η καταναγκαστική εργασία στις ΗΠΑ όταν πρόκειται για μορφή δουλείας ή μη ηθελημένη υπηρεσία, επιτρέπεται από την 13η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αυτή η μορφή «νόμιμης» δουλείας επιτρέπεται μόνο ως μορφή τιμωρίας για όσους έπραξαν κάποιο έγκλημα. Εξαιρούνται μόνο οι προφυλακισμένοι.

Με αυτό τον τρόπο φυλακισμένοι για εγκλήματα παραχωρούνται σε εταιρίες για δωρεάν εργασία. Πιο συγκεκριμένα, συντηρούν τις ίδιες τις φυλακές τους, άλλες φορές κάνουν εργασίες για το δημόσιο (πχ πυροσβέστες), και πολλοί εργάζονται για εταιρίες που έχουν συμβόλαια με τις φυλακές (η Walmart, η Victoria’s Secret κ.ά.), παράγοντας έναν τζίρο που το Κίνημα Free Alabama εκτιμά πως φτάνει τα 500 δισ. δολάρια ετησίως.

Την απεργιακή κινητοποίηση έθεσε υπό την προστασία της η Παγκόσμια Ένωση Εργατών Βιομηχανίας

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…