Newsroom

Newsroom

Στις φλόγες πλοίο με 478 επιβαίνοντες – Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης (συνεχής ενημέρωση)

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (άνεμοι 9 με 10 μποφόρ) του επιβατηγού oχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο…

image 3

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (άνεμοι 9 με 10 μποφόρ) του επιβατηγού oχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στις τέσσερις τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα. 

image1_1.jpeg

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις:

15.11  Τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε.

Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Συνολικά 111 οι διασωθέντες.

15.00 Κλίση 50 μοιρών στο Norman Atlantic, μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ

14.50 Σε εξέλιξη πλέον επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών του Νόρμαν Ατλάντικ. Η αερομεταφορά γίνεται ανά 2 άτομα, μέχρι στιγμής είναι 14 εκείνοι που έχουν μεταφερθεί ασφαλώς με Ε/Π από το Norton Atlantic στο Cruise Europa. Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, πριν ξεκινήσει η αερομεταφορά, 47 διασωθέντες βρίσκονται στο Φ/Γ Spirit of Piraeus,1 στο Φ/Γ Aby Jeanette, ενώ ιταλικά Ε/Π παρέλαβαν ήδη 8 άτομα μεταφέροντάς τα στο Λέτσε.

Σύμφωνα με Μαρτυρία ιταλού διασώστη, η φωτιά έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του πλοίου.

13.45 Όπως μεταδίδει το Κόκκινο 105,5, από τους 150 επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ που επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο, 56 κατάφεραν να μετεπιβιβαστούν σε παραπλέον πλοίο, 94 παραμένουν στη λέμβο.

Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέρος του πλοίου.

13.17  Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επιβάτες κινδυνεύουν, καθώς έχουν παγιδευτεί στη γλίστρα του πλοίου, ενώ 4 εντοπίστηκαν από super puma και διασώθησαν.

13.00 Ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας βρέθηκε μαζι με τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ενημερώνονται από τον υπουργό.  “Οι προσπάθειες εστιάζονται στη διάσωση 2 + 2 επιβατών, που βρίσκονται σε ανάγκη.Το πλοίο είναι σε διεθνή χωρικά ύδατα και δεν έχει τρόπο να κινηθεί με τις δικές του μηχανές”, δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες και τους ανέμους 10 μποφόρ, το πυροσβεστικό πλοιάριο θα χρειαστεί ακόμα και 5 ώρες για να φτάσει στο σημείο. Το Norman Atlantic έχει κινηθεί βόρεια και είναι ακυβέρνητο

12.17  Μέχρι στιγμής 150 άτομα έχουν μεταφερθεί ήδη σε σωσίβια λέμβο, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε παραπλέον πλοίο. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών μόλις 35 εξ αυτών κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο Spirit of Piraeus και oι υπόλοιποι άνθρωποι παραμένουν στη θάλασσα.

12.00 «Παρακολουθούμε την κατάσταση με το πορθμείο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είμαστε σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και ήδη το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει εμπλακεί κατά το μέγιστο δυνατό» επισήμανε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιβαίνουν στο φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό
 

11.50  Ρυμουλκό πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το #NormanAtlantic για να το ρυμουλκήσει στο κοντινότερο λιμάνι

Νωρίτερα:

Δέκα παραπλέοντα σκάφη έχουν σχηματίσει κύκλο γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic, ώστε να το “προστατεύσουν” από τον καιρό. Την ίδια στιγμή, σωστική λέμβο προσπαθεί να κατεβάσει το Europa Cruiser.

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες. Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ με βροχόπτωση.

Στην περιοχή έχει φτάσει ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος και ένα αεροπλάνο. Επίσης, αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς έξι ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο C-130, ενώ στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνος. Τα παραπλέοντα πλοία επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό φράγμα για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.

«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ. Υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Έχουν σπεύσει στην περιοχή και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.

normanatlant.jpg

Οι πρώτες ώρες

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, με το οποίο ταξιδεύουν 478 επιβαίνοντες.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι το πλήρωμα, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει αγγλικά, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πρώτες σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν στη θάλασσα με κάποιους από τους επιβάτες, αλλά αρκετοί παραμένουν ακόμη στο πλοίο. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος.

norman_0.jpg

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια. Ιταλικό καΐκι που έσπευσε προς βοήθεια περισυνέλεξε τους πρώτους επιβάτες.

Ηδη στο σημείο σπεύδουν πλοία σύμφωνα με το λιμενικό και δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν τρία ελικόπτερα Super Puma και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

 

 

 

 

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…