Newsroom

Newsroom

"Στις επόμενες εκλογές θα είμαι δεύτερος, τί θα πω στον Τσίπρα"

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

leventis2

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Δηλώνει πως από τότε που η Ένωση Κεντρώων μπήκε στη Βουλή ένα εικοσιτετράωρο δεν του φτάνει. Τα… ρουσφέτια ή αλλιώς αιτήματα, πριν καλά καλά «στεγνώσει το μελάνι» των αποτελεσμάτων των εκλογών της περασμένης Κυριακής, έχουν ξεκινήσει να… στέλνονται προς το γραφείο του από ψηφοφόρους ή μέλη του κόμματος, που από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 20.000.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης (συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός), επιμένει να διατηρεί, ακόμα και τώρα που έχει γίνει… persona grata, το κινητό του τηλέφωνο αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του κόμματος, γιατί, όπως λέει στη συνέντευξή του στο «Παρασκήνιο» (και στην «Karfitsa»), θέλει ακόμα και το μικρότερο στέλεχος του κόμματός του να μπορεί να μιλάει απευθείας με τον αρχηγό, για να μην εμφανιστούν… «παραγοντίσκοι» και για να αποφευχθούν συνωμοσίες εντός της Ένωσης Κεντρώων. Αποκαλύπτει επίσης τι θα πει στην Ντόρα Μπακογιάννη, στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Πάνο Καμμένο μόλις τους δει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα ορκιστεί, ενώ προτείνει και αλλαγή του ονόματος της Θεσσαλονίκης!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, που έχει να μπει στη Βουλή ως επισκέπτης περίπου είκοσι χρόνια (πήγαινε εκεί για ιατρικές εξετάσεις), αφιερώνει τη νίκη του κόμματός του και την είσοδό του στη Βουλή στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι τον στηρίζουν διαχρονικά. Αισθάνεται δικαιωμένος για τις μάχες που δίνει περίπου τρεις δεκαετίες τώρα μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Οι βουλευτές, οι εννιά που εκλέξαμε, ανήκουν στη Θεσσαλονίκη. Δεν ανήκουν ούτε στην Καβάλα, ούτε στην Κεφαλονιά, ούτε στη Χαλκίδα».

«Είμαι αιχμάλωτος. Καθημερινά μαζεύονται χίλια άτομα έξω από τα γραφεία μας. Άλλοι για να μας συγχαρούν και άλλοι για να μας πουν να τους… θυμηθούμε», σχολιάζει ο κ. Λεβέντης. «Έρχονται άνεργοι και φτωχοί. Μου ζητάνε λεφτά, να τους βγάλω εισιτήρια. Αν είναι τα αιτήματα των δυνατοτήτων μου, τα κάνω. Εάν είναι πάνω από τις δυνάμεις μου, τους λέω… αργότερα», αναφέρει και ξεκαθαρίζει πως όποιος του ζητήσει… ρουσφέτι θα τον στείλει στους προέδρους των παλιών κομμάτων. «Δέχομαι ρουσφέτια γενικού χαρακτήρα. Να συζητήσουμε, για παράδειγμα, για τη φτώχεια, το μετρό, τις υποδομές. Όποιος έρθει και μου πει να τον βάλω στη ΔΕΗ, θα τον διώξω», υποστηρίζει.

Ποιοι «επώνυμοι», όμως, τον πήραν τηλέφωνο για να τον συγχαρούν το βράδυ των εκλογών; «Μόνο ο Τζιτζικώστας με πήρε. Κανείς άλλος. Ο περιφερειάρχης με πήρε στις 11 το βράδυ και μου είπε ότι ήταν σπουδαία νίκη και νίκη της Θεσσαλονίκης. Κανένας άλλος δεν με πήρε. Δεν πρέπει να χάρηκαν. Άμα χαιρόντουσαν, θα έπαιρναν. Βέβαια, είχα δει τον Φίλη στον δρόμο την ημέρα των εκλογών και μου είναι “άντε, άντε, τώρα θα βλεπόμαστε κάθε μέρα”», ενώ τονίζει πως η πρώτη πρόταση νόμου που θα καταθέσει το κόμμα του στη Βουλή θα είναι να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 200. «Αυτό είναι εφικτό, χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος. Θα ζητήσω επίσης η θητεία των βουλευτών να μην ξεπερνά τα δώδεκα χρόνια. Θα ζητήσω επίσης τη μείωση όλων των μισθών των βουλευτών, του πρωθυπουργού, των μητροπολιτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 50%», λέει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όμως, έχει σχέδια και για τη Θεσσαλονίκη και υπόσχεται να προωθήσει, μέσα από τη Βουλή πλέον και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της. Πρώτα, όμως, θέλει να της αλλάξει όνομα. «Θα ζητήσω ο δήμος να ονομαστεί Ιερά Πόλις της Θεσσαλονίκης», υποστηρίζει ο Βασίλης Λεβέντης. «Θα ζητήσω επίσης από τον Μπουτάρη να μου ζητήσει συγγνώμη, επειδή με είπε γέρο. Θέλησε να στηρίξει τον Τσίπρα κατά μη έντιμο τρόπο. Με τον Μπουτάρη σκοπεύω να συναντιέμαι τακτικά, για να λυθούν τα προβλήματα του δήμου. Είμαι καταδικασμένος να είμαι και φίλος και να συνεργάζομαι μαζί του», αναφέρει.

Ποιος είναι, όμως, ο στόχος του για τις επόμενες εκλογές; «Η Ένωση Κεντρώων θα είναι τουλάχιστον δεύτερο κόμμα. Το κόμμα μας θα είναι η απάντηση στη Χρυσή Αυγή. Η Δημοκρατία, άλλωστε, νικάει εύκολα τους φασίστες. Δίνουμε απάντηση στα προβλήματα της χώρας και γι’ αυτό οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και θα γίνουμε δεύτερο κόμμα», λέει. Χαρακτηρίζει επίσης «κεντροκάπηλους» τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Δεν τους θεωρώ κεντρώο χώρο», τονίζει νέτα σκέτα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζητά επίσης να μη δίνεται κρατική επιχορήγηση στα κόμματα. «Να δίνουν γραφεία, έντυπα, χρόνο στην τηλεόραση. Όχι λεφτά», προτείνει. Τι απαντά, όμως, σε όσους υποστηρίζουν πως τόσα χρόνια τον στηρίζουν… συμφέροντα; «Σε εμένα θα έρθουν τα συμφέροντα; Θα πάνε εκεί που μπαίνουν υπογραφές. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία», υπογραμμίζει.

Ο Βασίλης Λεβέντης τις τελευταίες ώρες, όπως αποκαλύπτει, γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων βιογραφικών σημειωμάτων από ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. «Πάνω από όλα, θα πρέπει αυτοί που θα δουλέψουν για εμάς να είναι έντιμοι». Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί να έχει αστυνομική προστασία και θα βαδίζει στους δρόμους όπως περπατά τώρα. «Τα γραφεία, βέβαια, επειδή μπαίνουν κάθε μέρα χίλιοι άνθρωποι, θα προστατεύονται».

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν ορκιστεί βουλευτής υπόσχεται: «Επανάσταση σε όλα. Σεβασμός στον λαό. Θα πω στην Ντόρα “έκανες ό,τι έκανες, άσε να μπει και κάποιος άλλος στη Βουλή”. Θα πάω στον Παυλόπουλο και θα του πω “τον μισό σου μισθό θα τον δώσεις, φίλε”. Στον Κώστα Καραμανλή θα πω να πάει σπίτι του. Και στον Βενιζέλο. Στον Τσίπρα θα πω ότι κακώς έκανε κυβέρνηση με τον Καμμένο που είναι ακροδεξιός. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει», καταλήγει ο κ. Λεβέντης.

Πηγή: paraskhnio.gr