Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τσίπρας – Κρίσιμες επαφές με στόχο τη συμφωνία

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές ενόψει του επόμενου Eurogroup.

5926a7811dc524b50b8b456f

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, αν και δεν έχουν κλειστεί επίσημες διμερείς επαφές είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την επιδίωξη μιας συμφωνίας που θα στέλνει ένα «καθαρό» μήνυμα στις αγορές και δεν θα οδηγεί σε νέο πρόγραμμα (με το ΔΝΤ) μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος.

Αυτό σημαίνει πως η όποια λύση επιδιωχθεί είτε έχει ως βάση τη γνωστή πρόταση Σόιμπλε είτε κάποια άλλη θα πρέπει να «οδηγεί» το Ταμείο σε μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για τα στελέχη του Μαξίμου η λύση να παραμείνει το Ταμείο ως τεχνικός σύμβουλος και να εξετάσει τη συμμετοχή του μετά τις Γερμανικές εκλογές όταν και θα αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «δεν είναι λύση και απλά μεταθέτει το πρόβλημα».

Η σύσκεψη του ΝΑΤΟ στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ

Η σημερινή σύσκεψη του ΝΑΤΟ, στην οποία θα λάβει μέρος για πρώτη φορά ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιείται στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει το ΝΑΤΟ είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο ρόλος της Αθήνας στη σύσκεψη

Όσον αφορά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ η θέση της χώρας, είναι ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνους δίκαιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα ενώ δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, μόνο ολιγόλεπτες επαφές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…