Στις 53.000 οι πρόσφυγες στην επικράτεια – Διαμαρτυρία στην εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων

Από το απόγευμα της Παρασκευής παραμένει κλειστή η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων, στο ύψος του 17ου χλμ., καθώς έχουν «εγκατασταθεί» εκεί με τις αποσκευές τους περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες.

5708d36a1dc524311f8b4d0c

Όλοι τους αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, (συνολικά φιλοξενούνται 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες), διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, αλλά και συμβίωσης με τους Αφγανούς μετανάστες, με τους οποίους δημιουργούνται συχνές εντάσεις. Βασικό αίτημα των προσφύγων είναι να φύγουν από την περιοχή και να πάνε είτε σε άλλο καταυλισμό είτε στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Η Αστυνομία έχει εκτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων από χθες το βράδυ προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές

.Στις 53.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (9/4, στις 8.00 π.μ.) του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ανά την επικράτεια βρίσκονται 52.953 πρόσφυγες και μετανάστες. Στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 11.269 άνθρωποι και στο λιμάνι του Πειραιά 4.569. Χθες Παρασκευή δύο τουριστικά λεωφορεία με 114 ανθρώπους αναχώρησαν από το λιμάνι για τον Αγ. Ανδρέα Ατττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας. Σύμφωνα με το Λιμενικό, άλλα 65 πρόσωπα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα, ενώ επιπλέον 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα. Το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 από τα Δωδεκάνησα, μεταφέροντας δύο μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο. Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε τέσσερις γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων υπουργών 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφύλη, ενημερώνει τους έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από την ελληνική πλευρά. Επίσης, παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις πρακτικές αλλά και τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ανάγκες της συμφωνηθείσας συνδρομής εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών. 

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ Μετά το πέρας των συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ξυδάκη με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων υπουργών. Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος. 

Χθες, αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε διαδοχικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Απευθυνόμενος στους έξι υπουργούς και υφυπουργούς ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψή τους έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Νέες ταραχές στο Μπέλφαστ: Αστυνομικοί διέλυσαν πλήθος διαδηλωτών με εκτοξευτήρα νερού

AP26161780679457

Νέες ταραχές στο Μπέλφαστ: Αστυνομικοί διέλυσαν πλήθος διαδηλωτών με εκτοξευτήρα νερού

Διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα, τούβλα και γυάλινες φιάλες εναντίον των δυνάμεων της τάξης και έβαλαν φωτιά…

Ακαθάριστα οικόπεδα: Προς παράταση οι δηλώσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

4522199

Ακαθάριστα οικόπεδα: Προς παράταση οι δηλώσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Tην υποχρέωση για να καθαριστούν τα οικόπεδα έχουν ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές ακινήτων

Οι Προτάσεις μας

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

robot

ΗΠΑ και Κίνα: Μαφιόζικος ανταγωνισμός για την AI – Γιατί ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα σύμφωνο

Ένα σύμφωνο τεχνολογικού αφοπλισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έκανε όλους να αισθάνονται πιο ασφαλείς

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Αγιος Δημήτριος Νότια Ευβοια

Η «εξωτική» γωνιά της Εύβοιας: Μια παραλία-αποκάλυψη ανάμεσα σε ένα άγριο φαράγγι και ένα ποτάμι

Ένα ανέγγιχτο καταφύγιο, όπου τα πλατάνια φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα και τα κρυστάλλινα νερά…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Προς παράταση οι δηλώσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

4522199

Ακαθάριστα οικόπεδα: Προς παράταση οι δηλώσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Tην υποχρέωση για να καθαριστούν τα οικόπεδα έχουν ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές ακινήτων