Newsroom

Newsroom

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τη σχετική πρόσκληση από την τουρκική πλευρά.

4972703

Όπως έγινε γνωστό ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου.

Προηγήθηκε η εκδήλωση προθέσεων της Άγκυρας το μεσημέρι, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλεί την Ελλάδα σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου σε μια κίνηση «καλής διάθεσης», έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, απάντησε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Να τονιστεί, ότι η αυτή εξέλιξη είναι περίεργη, αφού οι Τούρκοι δεν συμφωνούν με την ΑΘήνα για την ημερήσια διάταξη των ελληντουρκικών συναντήσεων.

Το πρωί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

“Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Πάντως, δεν έγινε γνωστή η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, καθώς οι Τούρκοι επιμένουν ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θέματα, όχι μόνο τις θαλάσσιες ζώνες.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκλειστεί κάθε τουρκική προσπάθεια διεύρυνσης της ατζέντας

Μέσω ανακοίνωσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του προς την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, αποκλειστικά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός οφείλει: «Να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “γκρίζων ζωνών” ή “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.

Η αντίδραση της Ε.Ε.

Τη σημασία που έχει συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…