Στις 20 Ιουλίου η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

Το διήμερο 19 - 20 Ιουλίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως επιβεβαίωσε ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται αλλαγές στον πυρήνα του νομοσχεδίου, που αφορά την απλή αναλογική με πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα.

577e86eb1dc524a85f8b4db4

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αποσαφηνίζουν ποιο ή ποια ακριβώς άρθρα θα πρέπει να λάβουν τις από το Σύνταγμα οριζόμενες 200 ψήφους (πλειοψηφία 2/3), ώστε ο νόμος να ισχύσει άμεσα – από τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Κι αυτό γιατί επικρατεί σύγχυση ως προς το εάν θεωρείται απαραίτητο να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπείας μόνο το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 4) που αφορά στην έναρξη ισχύος ή πρέπει την πλειοψηφία αυτή να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο και επί της αρχής όπως και η επίμαχη διάταξη της απλής αναλογικής (άρθρο 2).

Αίνιγμα οι 200 ψήφοι

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, αίνιγμα αποτελεί αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους έτσι ώστε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ δεν συναινούν με τις προθέσεις της κυβέρνησης για απλή αναλογική, με τον κάθε κομματικό σχηματισμό να εκφράζει τα δικά του αντεπιχειρήματα στην κυβερνητική πρόταση.

Μόνο η Ένωση Κεντρώων έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, με τη Χρυσή Αυγή να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Θετικά αναμένεται να ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει τονίσει πως η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του. Ωστόσο, η πρόσθεση και πάλι δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, αφού δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Στο Μαξίμου εκφράζονται σκέψεις για άνοιγμα σε ζητήματα που έχουν τεθεί ήδη από κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε άλλωστε στον RealFm ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δεύτερη νομοθετική κίνηση.

Το παζλ όμως και πάλι δύσκολα συμπληρώνεται, καθώς την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών δεν επιθυμεί η Ένωση Κεντρώων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαρροή ψήφων από εκείνη την πλευρά.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…