Newsroom

Newsroom

Στις 14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Με σύνθημα «Σ΄ευχαριστώ, μου έσωσες τη ζωή» θα εορταστεί φέτος στις 14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

aimodosiaaa

Με σύνθημα «Σ΄ευχαριστώ, μου έσωσες τη ζωή» θα εορταστεί φέτος στις 14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

To φετινό σύνθημα επικεντρώνεται στο να ευχαριστήσει τους εθελοντές αιμοδότες, που με την προσφορά τους σε αίμα σώζουν καθημερινά ζωές και στο να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να προσφέρουν τακτικά και εθελοντικά αίμα με το σύνθημα: «Δώσε αίμα εθελοντικά! Η τακτική αιμοδοσία μετράει!»

 

Η καμπάνια στοχεύει:

· στην ανάδειξη ιστοριών ανθρώπων, που σώθηκαν  μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας προσφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα κίνητρο στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες να εξακολουθήσουν να δίνουν αίμα και παράλληλαπροτρέπειοι νέοι, υγιείς άνθρωποι, που δεν έχουν δώσει ποτέ αίμα, να αρχίσουν να δίνουν.

· στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για τακτική αιμοδοσία λόγω της μικρής διάρκειας ζωής των συστατικών του αίματος και την ενθάρρυνση των υφιστάμενων και δυνητικών δοτών να προσφέρουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα

· στο να δοθεί προσοχή στη διασφάλιση της υγείας και τηςφροντίδας του δότη, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την οικοδόμηση δέσμευσης από την πλευρά των αιμοδοτών για εθελοντική και τακτική αιμοδοσία

· στο να πείσει τα Υπουργεία Υγείας να δείξουν την εκτίμησή τους προς τους τακτικούς εθελοντές και μη αμειβόμενους αιμοδότες και να διασφαλίσουν επαρκείς πόρους στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας για την ποιοτική φροντίδα των αιμοδοτών.

 

Εκδηλώσεις

Τη 14η Ιουνίου χώρες σε όλον τον κόσμο θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πολλές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν εκδηλώσεις μνήμης, συνεδριάσεις, δημοσίευση σχετικών ιστοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην προώθηση του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Αιμοδοσίας (WBDD).Η χώρα υποδοχής για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2015 είναι η Κίνα.

Στη χώρα μας οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών θα συμμετάσχουν με εθελοντικές αιμοληψίες και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.Στον εορτασμό συμμετέχει και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) με την ανάρτηση υλικού για την εθελοντική αιμοδοσία και την ασφάλεια του αίματος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συμμετοχή του προσωπικού του στη διοργάνωση εθελοντικών αιμοληψιών και εορταστικών εκδηλώσεων.

 

Ιστορικό

Σημειώνεται, ότι η 14η Ιουνίου επιλέχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, και τη Διεθνή Εταιρεία Αιμοδοσίας (ISBT). Η επιλογή αυτή έγινε ως ένδειξη τιμής και ανάμνησης στην ημέρα, που γεννήθηκε ο Karl Landsteiner, ο Γερμανός γιατρός, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και ο οποίος τιμήθηκε για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη με το βραβείο Nobel.


Παρούσα Κατάσταση

Η μετάγγιση αίματος και προϊόντων του βοηθάει να σωθούν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και συμβάλλει στη βελτίωση του προσδόκιμου της ποιότητας ζωής των ασθενών, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες υποστηρίζοντας περίπλοκες θεραπευτικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης έχει ένα ουσιαστικό, σωτήριο ρόλο στην φροντίδα μητέρων, παιδιών και κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, σε πολλές χώρες, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά αίματος και για το λόγο αυτό οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας έρχονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της διάθεσης επαρκούς αίματος εξασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα και την ασφάλειά του. Επισημαίνεται ότι, επάρκεια του αίματος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω των τακτικών αιμοδοσιών από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Σήμερα, σε μόλις 62 χώρες, τα εθνικά αποθέματα αίματος βασίζονται στην εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία, ενώ η διασφάλιση επάρκειας αίματος σε 40 χώρες στηρίζεται στο συγγενικό περιβάλλον και ακόμα και στην αμειβόμενη αιμοδοσία.

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι όλες οι χώρες μέχρι το 2020 να έχουν επάρκεια αίματος, το οποίο θα προσφέρεται εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές αιμοδότες.

Το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) συμμετέχει ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη και με σύνθημα «Δώσε αίμα εθελοντικά! Η τακτική αιμοδοσία μετράει!» προσκαλεί κάθε υγιή άνδρα και γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών να προσφέρει αίμα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας.  

 

ΣΚΑΕ

ΚΕΕΛΠΝΟ