Στις 11 Μαΐου η απόφαση του Άρειου Πάγου για την συμμετοχή της Χ.Α. στις εκλογές

cover
NewsRoom 27/04/2014 | 15:00

Στον Άρειο Πάγο θα αποφασιστεί εντός των ημερών το αν θα έχουν δικαίωμα υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής αλλά και του ευρωσυνδυασμού «Εθνική Αυγή» να συμμετάσχουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το «Βήμα», μέχρι τις 3 Μαΐου, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφανθεί για την εγκυρότητα όλων των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στις 11 Μαΐου, ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία, αλλά και εάν το παρακλάδι της η «Εθνική Αυγή», μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Πολιτικοί παράγοντες αλλά και ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον μία από τις δύο δικαστικές αποφάσεις θα είναι θετική. Αν και ο έλεγχος των καταστατικών που υποβάλλουν τα κόμματα είναι τυπικός, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κόμματα η συμμετοχή σε εκλογές αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία, και κυρίως από το Νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.