Newsroom

Newsroom

Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ

Στην Τράπεζα Πειραιώς μεταβιβάστηκε τελικά το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Το www.koutipandoras.gr και το περιοδικό ΗΟΤ DOC είχαν αποκαλύψει…

Στην Τράπεζα Πειραιώς μεταβιβάστηκε τελικά το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Το www.koutipandoras.gr και το περιοδικό ΗΟΤ DOC είχαν αποκαλύψει το σενάριο του “σπασίματος” της Αγροτικής Τράπεζας σε “good” και “bad” bank, με απώτερο στόχο να περάσει στα χέρια των εγχώριων τραπεζιτών. Πρωταθλητής στην προσπάθεια αυτή αναδείχθηκε ο όμιλος Πειραιως.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος, το πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων, ενώ οι θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕ θα τεθούν σε εκκαθάριση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ότι αφορά τη διαφορά αξίας μεταξύ των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, αυτή θα καλυφτεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.
Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαιώνει πως η προσφορά της διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, «πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης», η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Για «μείζον έγκλημα» σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς , δηλώνοντας πως θα επιδιώξει να διερευνηθεί «η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία».

«Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα», προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, αυτός ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα «στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ’ αυτήν και μπορεί, να τους «κατευθύνει» σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό», και οι οποίες στην πραγματικότητα «συμφέρουν τους «επενδυτές» της τράπεζας».

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαπέλυσαν βολές κατά του πρωθυποργού Αντώνη Σαμαρά για παραπλάνηση των αγροτών. Όπως σημειώνουν στη σχετική τους ανακοίνωση, η ΑΤΕ ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοια θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «ο διαχωρισμός της σε “καλή” και “κακή” δεν δίνει λύση στην περιουσία χρεωμένων συνεταιρισμών, χρεωμένων χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση όφειλε με την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για όλα τα παραπάνω».

«Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους» σχολίασε το ΚΚΕ.

Να κληθεί για εξηγήσεις ο Στουρνάρας

Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του ΚΚΕ ζητούν να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Κώστας Μαρκόπουλος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα την πώληση της ΑΤΕ και των εταιριών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Όπως αναφέρει «διαδοχικά και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα που προδίδουν διαρροή από το Υπουργείο των Οικονομικών αναφέρονται στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, πριν ή μετά την εκποίηση των τριών εταιρειών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ). Με δεδομένο το γεγονός ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο το 70% της αγροτικής γης, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζητά σύγκλιση της Επιτροπής με πρόσκληση του Υπουργού των Οικονομικών ώστε να υπάρχουν απαντήσεις για τα ακριβή σχέδια της κυβέρνησης, για το αν θα διαχωριστεί η ΑΤΕ σε καλή και κακή, για το αν υπάρχει πρόνοια να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Για όλα αυτά επιθυμούμε ενημέρωση από τον Υπουργό των Οικονομικών πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Επίσης, την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν με επιστολή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αντώνη Μπέζα και όπως αναφέρεται σε αυτήν «η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας δεν έχει σχέση με τη διαχείριση του χρέους αλλά με τη συνολικότερη προώθηση των στρατηγικών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει από τα μνημόνια και την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών. «Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα με την ΚΑΠ της ΕΕ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι είναι αναγκαία η κλήση σε ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.