Newsroom

Newsroom

Στην τελική ευθεία για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τις 21:00 οπότε και θα ξεκινήσει η αναμενόμενη από πολλούς τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών συντονιστής της οποίας θα είναι ο Πάνος Χαρίτος σύμφωνα με τους κανόνες που όρισε η διακομματική επιτροπή.

1 2425

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τις 21:00 οπότε και θα ξεκινήσει η αναμενόμενη από πολλούς τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών συντονιστής της οποίας θα είναι ο Πάνος Χαρίτος σύμφωνα με τους κανόνες που όρισε η διακομματική επιτροπή.

Αξίζει να πούμε πως παρά τα όποια παράπονα έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς η τηλεμαχία, γνωστότερη και ως «debate», έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα σε αντίθεση με χώρες που έχουν παράδοση στον κοινοβουλευτισμό όπως η Βρετανία όπου μόλις πρόσφατα διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών.

Η πρώτη ιστορικά τηλεμαχία ήταν ανάμεσα στον Κένεντι και τον Νίξον και αποτέλεσε κομβικό σημείο στον προεκλογικό αγώνα καθώς ο ακμαίος τότε Κένεντι κέρδισε τις εντυπώσεις.

Στην Αθήνα τώρα, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην αίθουσα που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία και αποχώρησαν από το Ραδιομέγαρο χωρίς δηλώσεις. Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο studio 3 του 1ου ορόφου εκεί από όπου μεταδίδεται η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή».

Οι πολιτικοί αρχηγοί και πιο συγκεκριμένα οι Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Καμμένος θα κάθονται στις θέσεις τους με βάση τη σειρά εκλογής των κομμάτων τους.

Η τηλεμαχία των αρχηγών θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Οι έξι δημοσιογράφοι που θα βρίσκονται στην αίθουσα είναι οι: Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).
Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 21:00 ενώ μετά το πέρας της τηλεμαχίας θα ακολουθήσει ειδική εκπομπή όπου θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν οι τοποθετήσεις των αρχηγών.

Να σημειωθεί πως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα, οι αρχηγοί να μπορούν, για πρώτη φορά να υποβάλουν ερώτηση ο ένας στον άλλον, ενώ οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέητ θα είναι επτά:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος: Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική
7ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.

Η διάρκεια κάθε ερώτησης στους έξι πρώτους κύκλους, θα είναι έως 30”. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”. Στον 7ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.