Στην προεκλογική ΔΕΘ δεν υπήρξε ισοπαλία

Επρόκειτο για ένα ντέρμπι όπου υπήρξε νικητής κι υπήρξε και χαμένος.

5019653

Ήταν μια προσωπική εκτίμηση του Στέλιου Κούλογλου: Μια ανιαρή ΔΕΘ έφερε ισοπαλία μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Όμως η φετινή ΔΕΘ δεν ήταν ούτε ανιαρή, ούτε ισόπαλη.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έκαναν προεκλογική εκστρατεία: Οι τοποθετήσεις τους αφορούσαν μεταρρύθμισης, παροχές και νέες προτάσεις. Ακριβώς αυτό το κλίμα έκανε σαφείς τις αντιθέσεις των δύο κομμάτων: Από τη μία είδαμε ένα μέλλον γεμάτο ιδιωτικοποιήσεις, από την άλλη είδαμε την ανάγκη για επανάκτηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Ποιος βγήκε νικητής, όμως;

Ο πρωθυπουργός ήθελε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Αντίθετα με το 2019, που προσπάθησε να ανοίξει την εκλογική ψαλίδα αποσπώντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα επιχείρησε να προφυλαχτεί από τυχόν διαρροές. Το 2019 έπεισε τους μισθωτούς ότι είναι μεσαία τάξη. Στο τωρινό κλίμα, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, την ακρίβεια, τις αυξήσεις στο είδη πρώτης ανάγκης, με το σύστημα υγείας όχι απλώς δυσπρόσιτο, αλλά οριακά διαλυμένο, κανένας δεν πιστεύει ούτε ότι είναι, αλλά ούτε και ότι μπορεί να γίνει μεσαία τάξη.

Το επικοινωνιακό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη βυθίζεται κι αν αυτό δεν φαίνεται από τα ΜΜΕ, φαίνεται από τη δυσφορία στα κοινωνικά δίκτυα και στην κοινωνία. Ειδικά μετά τις πυρκαγιές που ρήμαξαν τη χώρα και την εξαγγελία των σκληρών ανατιμήσεων, ο κόσμος φαίνεται οργισμένος. Ακόμη και εκ των ακροδεξιών του, ο Μητσοτάκης χάνει -από τους αντιεμβολιαστές, από τους “μακεδονομάχους”. 

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως παίρνει πάνω του οργανωμένα και με σχέδιο τον προεκλογικό αγώνα, που ήδη έχει ξεκινήσει. Με το πλεονέκτημα της σύγκρισης, ίσως να μην καταφέρνει να συσπειρώσει τους πρώην ψηφοφόρους, αλλά τοποθετεί ξανά στο χάρτη όσους απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Φυσικά, απευθύνεται και στους νέους, προτείνοντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ όσοι κατακρεουργήθηκαν από τη Νίκη Κεραμέως, όπως και οι τωρινοί μαθητές της Τρίτης Λυκείου, είναι χαμένη υπόθεση για τη ΝΔ. 

Ο ΣΎΡΙΖΑ ποντάρει και στους συνταξιούχους, ενώ διακριτικά επισημάνθηκε ότι η υποτιθέμενη μεσαία τάξη… δεν υπάρχει. Όχι όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επρόκειτο για ένα ντέρμπι όπου υπήρξε νικητής κι υπήρξε και χαμένος. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και ως πολιτικό πρόσωπο περισσότερο συμπαθής, ούτως ή άλλως. Η πρώτη προεκλογική μάχη, που ήταν η ΔΕΘ, είχε νικητή το ΣΥΡΙΖΑ και στο “γήπεδο” είδαμε αντιπάλους με το μαχαίρι στα δόντια.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…