Στην παγκοσμιοποίηση αποδίδει το μακελειό στην Κριμαία ο Πούτιν

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη

cover
NewsRoom 19/10/2018 | 09:17

Στην παγκοσμιοποίηση απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το μακελειό σε κολέγιο στην πόλη Κερτς της Κριμαίας, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 15 φοιτητές, αλλά και στον δράστη της επίθεσης, επίσης φοιτητή, που αυτοπυροβολήθηκε.

“Όπως όλα δείχνουν αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, όσο παράξενο κι αν φαίνεται”, δήλωσε ο Πούτιν σε φόρουμ στην πόλη Σότσι, προσθέτοντας: “Όλα ξεκίνησαν με τα γνωστά τραγικά γεγονότα σε σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νεαροί άνθρωποι με ασταθή μυαλά δημιουργούν για τους εαυτούς τους ψεύτικους ήρωες”.

“Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας, όχι μόνο η Ρωσία, αλλά σε όλο τον κόσμο, αντιδρούμε άσχημα στις καταστάσεις που αλλάζουν στον κόσμο. Δε δημιουργούμε αναγκαίο, ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο για νέους ανθρώπους”, υπογράμμισε.

Πάντως, τα κίνητρα του δράστη, του 18χρονου Βλάντισλαβ Ροσλιάκοφ, παραμένουν άγνωστα, με τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στην Κριμαία, Σεργκέι Αξιόνοφ, να υποστηρίζει πως είναι αδύνατο ο δράστης να είχε προετοιμάσει μόνος του μία τέτοια επίθεση.

“Στο σημείο έδρασε μόνος του, αυτό ήδη το γνωρίζουμε και το έχουμε επιβεβαιώσει, αλλά κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των συναδέλφων μου, αυτός ο φαύλος άνθρωπος να ανέλαβε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες”, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Σεργκέι Σμιρνόφ, υποστηρίζει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο Διαδίκτυο. “Για εμάς τους επαγγελματίες, είναι φανερό επί μακρόν ότι ο κυβερνοχώρος πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο να εγγυηθεί κανείς την παροχή της ασφάλειας των πληροφοριών και να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες τρομοκρατικές απειλές της εποχής μας”, σημείωσε.