Newsroom

Newsroom

Στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι – Την Παρασκευή στην Αθήνα

Εφθασε το απόγευμα της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Εφθασε το απόγευμα της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα συζητηθεί επίσης η οικονομική πτυχή της λύσης καθώς και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική θέση είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις για ένα ευρωπαϊκό κράτος, μέλος της ΕΕ.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και μέλη της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο κ. Κέρι είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο συζήτησε εκτός από το Κυπριακό, και θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακά θέματα.

Ο κ. Κέρι αναμένεται να προβεί σε δήλωση στο χώρο του κέντρου Fulbright στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει στην οικία της στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαιμ . Στο δείπνο θα παρακαθίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης θα είναι οι προοπτικές λύσεις του Κυπριακού και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική και ουσιαστική την επίσκεψη Τζόν Κέρι στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, στις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Υπενθύμισε δε την ξεκάθαρη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν μπορούν σήμερα να υπάρχουν στρατιωτικές εγγυήσεις και δη σε ευρωπαϊκό κράτος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προτίθεται να θέσει πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού. Αποτίμησε παράλληλα ως πολύ θετική και εποικοδομητική τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας καλό γνώστη του Κυπριακού, ενώ χαιρέτισε την «ξεκάθαρη θέση» το ότι δεν μπορεί να γίνεται σήμερα λόγος για θέμα εγγυήσεων προς την Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Μόσχα δεν ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από τη Λευκωσία και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ιδίου του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν ζήτησε διευκολύνσεις.

Ερωτηθείς για τις πέντε συμφωνίες Κύπρου – Ρωσίας που ήταν προγραμματισμένες να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί για τις τέσσερις συμφωνίες δεν είχε ολοκληρωθεί από τη Ρωσία ο τεχνικός έλεγχος. Τέλος, συμείωσε ότι πολύ σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στη Μόσχα για την υπογραφή και των πέντε συμφωνιών.

Την Παρασκευή στην Αθήνα

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, θα συναντηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις.

Της συνάντησης με τον κ. Κοτζιά θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Κέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

πηγη euronews

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…