Newsroom

Newsroom

Στην ιστορία πέρασε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας

Η βασίλισσα Ελισάβετ μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου της «μεγάλου ταξιδιού» που ξεκίνησε από το Κάστρο του Μπαλμόραλ στην Σκωτία και κατέληξε στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενταφιάστηκε δίπλα στον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο

1000 7 1

Μια σελίδα της ιστορίας γύρισε με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες. Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προκειμένου στη συνέχεια να ταφεί με παρόντα μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

1000 5 2

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο – και τοποθετήθηκαν στον βωμό. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο αλλά και μουσικές του Μπαχ. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, που θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι στις 21:30 ώρα Ελλάδος. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή».

Σίγησε για δύο λεπτά η Βρετανία τιμώντας τη μνήμη της Ελισάβετ της Β’

Στην κορύφωση της τελετής στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, το φέρετρο τοποθετήθηκε ξανά στον κιλλίβαντα που μετέφερε στο ναό άγημα 142 ναυτών. Η πομπή κινήθηκε προς την Αψίδα του Γουέλινγκτον – και πλέον έφτασε στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας Γουίλιαμ και Κέιτ, αλλά και τα εγγόνια του πρίγκιπα Γεώργιο και πριγκίπισσα Σάρλοτ στάθηκαν στην πρώτη σειρά στο Αββαείο, μαζί με τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ, την βασιλική πριγκίπισσα Άννα, τον Αντριου και τον Εδουάρδο.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια της, εμφανώς συγκινημένα έψαλαν μαζί με τους περίπου 2.000 καλεσμένους στο Αββαείο τους αποχαιρετιστήριους ύμνους, που είχαν αναφορές στη βασιλεία της, στο αίσθημα του καθήκοντος που τη διακατείχε, αλλά και συμβολισμούς. Η βασίλισσα έκανε την τελευταία της διαδρομή στο Λονδίνο.

kate 1
Britain’s Kate, Princess of Wales, Princess Charlotte and Prince George arrive at the Westminster Abbey on the day of Queen Elizabeth II funeral, in London Monday, Sept. 19, 2022. (Phil Noble/Pool Photo via AP)

Υψηλοί καλεσμένοι στο ¨Ύστατο Χαίρε”

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, σήμερα Δευτέρα. Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.


1000 3 1