Στην Ιερουσαλήμ διατηρεί την αμερικανική πρεσβεία ο Μπάιντεν

Διαφορετικός ο Μπάιντεν από τον Τραμπ, αλλά όχι σε όλα

NewsRoom 20/01/2021 | 12:06

Σύμφωνος με μια από τις προκλητικότερες διπλωματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το AFP, ο προτεινόμενος υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπίνκεν, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την τοποθεσία της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, ωστόσο, θα εργαστεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση του ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για το αν θα συνεχίσει την πολιτική Τραμπ στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν είπε χωρίς κανέναν δισταγμό: «Ναι και ναι».

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις όταν το 2017 μετακίνησε την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τη διαχρονική απαίτηση των Παλαιστινίων να συμπεριληφθεί η ανατολική Ιερουσαλήμ στο νέο παλαιστινιακό κράτος.

«Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκού δημοκρατικού κράτους και να δώσουμε στους Παλαιστίνιους το κράτος που δικαιούνται, είναι μέσω της λύσης των δύο κρατών», δήλωσε, όμως συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι ρεαλιστικά είναι δύσκολο να δούμε βραχυπρόθεσμες προοπτικές για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».