Στην Ευρωβουλή οι απειλές Μαρινάκη προς τον δημοσιογράφο Χ. Αβραμίδη – Ερώτηση Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αντιθεσμική και απαράδεκτη προσωπική επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

arvaniti

Φαίνεται πως η απόπειρα εκφοβισμού του Χρήστου Αβραμίδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς ο Κώστας Αρβανίτης να καταθέτει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αντιθεσμική και απαράδεκτη προσωπική επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προς τον δημοσιογράφο και ζητάει από την Κομισιόν να πάρει θέση.

Αναλυτικά:

«11 Φεβρουαρίου 2026

Ερώτηση για τις τακτικές εκφοβισμού απέναντι σε δημοσιογράφο από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο κατέθεσε ο Κώστας Αρβανίτης, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν τέτοιες πρακτικές συνάδουν με το δικαιοκρατικό κεκτημένο της Ένωσης και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων.

Όταν η κυβέρνηση στοχοποιεί τον δημοσιογράφο αντί να δίνει καθαρές απαντήσεις για 15 νεκρούς, το πρόβλημα δεν είναι η ερώτηση, αλλά η αντίληψή της περί λογοδοσίας.

Η προσωπική επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε δημοσιογράφο επειδή έκανε τη δουλειά του είναι αντιθεσμική και απαράδεκτη για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Αν και η έντονη ανησυχία για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα έχει καταγραφεί και στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024 για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, η κυβέρνηση διολισθαίνει αντί να βελτιώνει την εικόνα της χώρας.

Ο Χρήστος Αβραμίδης έθεσε ένα σαφές και κρίσιμο ερώτημα: εάν η επιχείρηση του Λιμενικού στη Χίο ήταν διάσωση ή αποτροπή, όταν το αποτέλεσμα ήταν 15 νεκροί. Στις δημοκρατίες, τα ερωτήματα δεν απαντώνται με προσωπικές επιθέσεις και υπαινιγμούς για νομικά αντίποινα, αλλά με σαφήνεια, διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στη θεσμική λειτουργία και στα όριά της.

Στη θάλασσα, πρωτεύον καθήκον είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η διερεύνηση του τι συνέβη και ο δημόσιος έλεγχος δεν συνιστούν «αποσταθεροποίηση» αλλά δημοκρατική υποχρέωση.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, ο κατεξοχήν θεσμικός συνομιλητής της ΕΕ για θέματα ΜΜΕ, μίλησαν για προσπάθεια εκφοβισμού «ανάξια μιας δημοκρατίας» και κάλεσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακαλέσει. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασύρει τη χώρα διεθνώς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θεσπίσει Οδηγία κατά των SLAPP, αναγνωρίζοντας ότι οι καταχρηστικές αγωγές αποτελούν απειλή για το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη ενσωματώσει πλήρως την Οδηγία στο εθνικό μας δίκαιο.

Η επίκληση «εθνικών συμφερόντων» και «προπαγάνδας» κάθε φορά που τίθενται αυτονόητα ερωτήματα είναι επικίνδυνη: όποιος προσπαθεί να ελέγξει την εξουσία, βαφτίζεται ύποπτος κι εχθρός. Και αυτό δεν συνιστά κανονικότητα σε καμία μορφή δημοκρατίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Τακτικές εκφοβισμού σε βάρος δημοσιογράφου από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο

Κατά την επίσημη ενημέρωση συντακτών στις 09-02-2026 και κατόπιν ερώτησής του για τις επιχειρησιακές ενέργειες των αρμόδιων ελληνικών Αρχών το βράδυ του ναυαγίου με τραγικό απολογισμό 15 νεκρών στα ανοιχτά της Χίου, ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης δέχθηκε δημόσια και επανειλημμένα ανοίκειο εκφοβισμό από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.1

Ο δημοσιογράφος μνημόνευσε δηλώσεις του τοπικού Δημάρχου ότι το Λιμενικό εντόπισε τη λέμβο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τέλεσε πράξεις αποτροπής και επαναπροώθησης. Κατόπιν, ρώτησε αν επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης ή αποτροπής. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «Η δουλειά του Λιμενικού είναι […] και να αποτρέπει, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με δική του ευθύνη, την παράνομη είσοδο στη χώρα μας» και στην κατακλείδα ότι «είναι θέμα οπτικής.»

Όταν ο κ. Αβραμίδης επανήλθε με συμπληρωματική ερώτηση2, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανώς εκνευρισμένος αποκρίθηκε με σειρά προσβλητικών χαρακτηρισμών και απειλητικών προειδοποιήσεων με ποινικές προεκτάσεις3, οι οποίες κλιμακώθηκαν περαιτέρω στην πορεία της συζήτησης.4

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:

Ο εκφοβισμός και η απειλητική στοχοποίηση δημοσιογράφων από κυβερνητικά στελέχη αποτελούν ανεκτές πρακτικές σύμφωνα με το δικαιοκρατικό κεκτημένο της Ένωσης;

Δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης συχνότητας αντίστοιχων κρουσμάτων και σε άλλα Κράτη Μέλη, σκοπεύει να ενισχύσει την προστασία των δημοσιογράφων και του λειτουργήματός τους με νέες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες;
1 Απομαγνητοφώνηση

2 Μιας και ήδη είχαν μπει στα ελληνικά ύδατα, η μόνη νόμιμη ενέργεια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, θα ήταν η διάσωση των ανθρώπων. Δεν υπάρχει επιλογή της αποτροπής, είναι παράνομη. Εκ των πραγμάτων αυτό δεν έγινε και έχουμε 15 νεκρούς. Τώρα παραδεχτήκατε μόλις ότι η επιχείρηση ήταν αποτροπής;

3 …να μην παραποιείτε τα λόγια μου, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να υποστείτε και τις συνέπειες του νόμου…Γιατί αυτό που κάνετε είναι ποινικό…λέγεται «παραποίηση των δεδομένων»…να προσέχετε, γιατί κάποια στιγμή θα αναγκαστώ και εγώ να κινηθώ νομικά…Αρκετά με την ασυλία σας.

4 -Εμείς απλά ρωτήσαμε, δεν ισχυριστήκαμε ότι το είπατε. Και θέλουμε να ξαναρωτήσουμε.-Δεν ρωτήσατε. …Εκτός από θρασύς είστε και δειλός… κάθε φορά που θα λέτε κάτι που δεν έχω πει, θα εξετάζω τη νομική διέξοδο που έχω-Ήταν επιχείρηση διάσωσης ή αποτροπής;-…όταν κάνετε κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου και προσβάλει…θα έχετε και τις συνέπειες…είστε σε εντεταλμένη υπηρεσία».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαμντάνι υπέγραψε διάταγμα που προστατεύει τους Νεοϋορκέζους από την ICE: «Δεν θα έρθουν εδώ χωρίς ένταλμα»

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Τέξας: Πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε την 23χρονη κόρη του μετά από διαφωνία για τον Τραμπ

Influencer απάντησε με Bad Bunny στο «δεν είναι όλα πολιτική» του Αργυρού

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Πόλεμος στο Ιράν: Πάνω από 170 πλοία ελληνικών συμφερόντων σε Ομάν, Στενά Ορμούζ και Περσικό Κόλπο

ploia

Πόλεμος στο Ιράν: Πάνω από 170 πλοία ελληνικών συμφερόντων σε Ομάν, Στενά Ορμούζ και Περσικό Κόλπο

Για τα πλοία με ελληνική σημαία που βρίσκονται εντός του Περσικού Κόλπου που υπηρετούν δεκάδες…

Αθήνα: Οπαδικό επεισόδιο με πέντε σύλληψεις στον Άγιο Δημήτριο – Βρέθηκαν πάνω από 300.000 ευρώ στα σπίτια τους

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Αθήνα: Οπαδικό επεισόδιο με πέντε σύλληψεις στον Άγιο Δημήτριο – Βρέθηκαν πάνω από 300.000 ευρώ στα σπίτια τους

Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, 14 Μαρτίου 2026, -5- άτομα,…

Οι Προτάσεις μας

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

5926939 745x430 1

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συζητήσει με το υπουργικό συμβούλιο το τι θα γίνει

Ζόχραν Μαμντάνι: Ίδρυσε γραφείο υποθέσεων για την προστασία και τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων

mamdani 1295x864 1

Ζόχραν Μαμντάνι: Ίδρυσε γραφείο υποθέσεων για την προστασία και τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων

Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της queer…

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους

FS Ilektroniko Tsigaro

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους

Στα προϊόντα ατμίσματος το αερόλυμα περιέχει και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

5926939 745x430 1

Επιμένει ο Μητσοτάκης για την πυρηνική ενέργεια: «Παλιά εννοούσα τους κλασικούς αντιδραστήρες, όχι τους μικρούς»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συζητήσει με το υπουργικό συμβούλιο το τι θα γίνει

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

6890565

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

Η κατάσταση ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό που ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστούν τα…