Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι «γιατροί του διαστήματος»

Για τη μετοίκηση του ανθρώπου στο διάστημα αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη γιατρών. Για τον λόγο αυτό διοργανώνονται ήδη προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν τους επιστήμονες να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στο διάστημα.

FS Diastimoploio

Βαθιά στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ, η Martian Medical Analogue and Research Simulation διδάσκει στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και στους μηχανικούς αεροδιαστημικής πώς να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο διάστημα.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στον ερευνητικό σταθμό Mars Desert Research, που βρίσκεται περίπου επτά μίλια έξω από την πόλη Χάνκσβιλ της Γιούτα.

Στη μέση της ερήμου βρίσκεται το κυλινδρικού σχήματος κτίσμα “The Hab“, εγκατάσταση του ερευνητικού σταθμού, στην οποία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν ιατρικά περιστατικά στον Άρη.

Η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς επικρατούν συνθήκες διαβίωσης, όπως στον Άρη, υψηλές θερμοκρασίες, αδυσώπητο τοπίο και υψηλού ρίσκου σενάρια.

Στη Γη, εκπαιδεύεσαι να συνεχίσεις την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέχρι να φθάσει βοήθεια, δήλωσε στο Wired η Άρικα Άρμστρονγκ, η οποία έχει πάρει μέρος στο πρόγραμμα κατάρτισης. “Η διαφορά είναι ότι στον Άρη η Γη δεν έρχεται να βοηθήσει” πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι επισκέπτονται τον ερευνητικό σταθμό για δύο έως τρεις εβδομάδες. Αλλά το πεδίο ασκήσεων είναι ανοιχτό οκτώ μήνες τον χρόνο για “επαγγελματίες επιστήμονες και μηχανικούς, καθώς και φοιτητές που θέλουν να εκπαιδευθούν γύρω από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο διάστημα, ειδικά στον Άρη”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις για θέματα όπως η ακτινοβολία στον Άρη, η υπερβαρική ιατρική, οι πιθανότητες έκτακτης ανάγκης και οι ψυχολογικές δυσκολίες απομόνωσης και περιορισμού. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παίρνουν ένα ρεαλιστικό σενάριο που απαιτεί να φορέσουν διαστημικές στολές για εκτός διαστημοπλοίου δραστηριότητα (EVA).

Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε προσομοίωση ως αστροναύτες στον Άρη κατά τη διάρκεια της παραμονής στο MDRS και με βιωματικό τρόπο διδάσκονται πεδία διαστημικής ιατρικής, όπως νόσος εξ αποσυμπίεσης, ασθένεια των κινήσεων, ηλιακή ακτινοβολία και προστασία, εκτιμήσεις περιβαλλοντικού και οικοτοξικολογικού κινδύνου, μυοσκελετικές διαταραχές στη διαστημική πτήση και πολλά άλλα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…