Newsroom

Newsroom

Στην Ελλάδα του 2015 δικάζονται ακόμα αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί

Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 καλούνται να δικαστούν στο Πρωτοδικείο Σάμου οι τέσσερις εκπαιδευτικοί που εντοπίστηκαν ως «πρωταίτιοι» της κινητοποίησης…

samou

Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 καλούνται να δικαστούν στο Πρωτοδικείο Σάμου οι τέσσερις εκπαιδευτικοί που εντοπίστηκαν ως «πρωταίτιοι» της κινητοποίησης του Σεπτεμβρίου του 2013. Οι τρεις από αυτούς ήταν μέλη του τότε ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου (Τάκης Διαμαντίδης πρόεδρος, Νίκος Παπαβασιλείου γραμματέας, Μαρία Ξύδη μέλος) ενώ ο τέταρτος Γιάννης Τζημπούκας (αιρετός τότε του ΠΥΣΔΕ), συμπλήρωνε το πάνελ της συνέντευξης τύπου που είχε δοθεί στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο.

Η κατάληψη είχε γίνει στα πλαίσια των μαζικών 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών του κλάδου ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών, τους νέους ταξικούς φραγμούς για τη νεολαία, και το κλείσιμο σχολείων που είχαν αποφασιστεί και προωθούνταν. Ειδικότερη αφορμή και αιτία της κατάληψης ήταν ο πίνακας των «68 ολικά πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών που η Διεύθυνση διαμόρφωσε και ετοιμαζόταν να στείλει στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω….

Η δίωξη εναντίον των τεσσάρων ασκήθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες (Σεπτέμβρης του 2013), «απαντήθηκε» με πολλές δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα και με ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης από το μαζικό κίνημα. Έμεινε στο «συρτάρι» για σχεδόν δύο χρόνια από όπου ξαναβγήκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν στάλθηκε στους 4 αγωνιστές η κλήση για τη δίκη της 1ης Οκτώβρη 2015.

Έχει σημασία το ότι καλούνται να δικαστούν οι 4 που αντιτάχτηκαν στην πολιτική των περικοπών και των απολύσεων (και μαζί τους ολόκληρο το σωματείο που με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις είχε καθορίσει κάθε στιγμή του αγώνα), σε μια συγκυρία με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στη Β/θμια της Σάμου και με περίπου 20 σχολεία της Α/θμιας κλειστά λόγω έλλειψης δασκάλων και νηπιαγωγών μέχρι και σήμερα.

Η αποφασιστική υπεράσπιση από το μαζικό κίνημα των 4 αγωνιστών, είναι για όλους αυτούς τους λόγους απολύτως αναγκαία.

Η δίκη αυτή φέρνει στη μνήμη το μπαράζ διώξεων εκπαιδευτικών μιας προηγούμενης περιόδου, όχι πολύ μακρινής, που συνδέεται με ένα νήμα με την πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012, με βάση το μνημονιακό νόμο 4093, καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας. Μόνο τον Ιανουάριο του 2015, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές 21 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε αργία. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιστρέφουμε στο «μαύρο» παρελθόν.

Πηγή: Εκπαιδευτικός Όμιλος «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης