Newsroom

Newsroom

Στην Ελλάδα εν μέσω «θύελλας» οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ανεστάλη η χρήση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μετά από περιστατικά θρομβοεμβολών - Ανησυχία και δυσπιστία στην Ευρώπη

5218585

Τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson. Ωστόσο, η παραλαβή αυτή εν μέσω διεθνούς “θύελλας” γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο φέρεται να ενοχοποιείται για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.

Χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές απόφάσισαν “αναστολή” της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου, λόγω της εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος. Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έχουν ήδη χορηγηθεί στο αμερικανικό έδαφος και αυτός ο τύπος των σοβαρών παρενεργειών είναι επί του παρόντος “εξαιρετικά σπάνιος”, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ερευνά έξι περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων που εμφάνισαν σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, συνέστησε την αναστολή της χορήγησής του. “Καταγράφηκε ένα θανατηφόρο περιστατικό και ένας ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, αξιωματούχος της FDA. Αυτοί οι άνθρωποι, όλες γυναίκες, εμφάνισαν δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, μαζί με μια πτώση του επιπέδου των αιμοπεταλίων τους.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, αρκετές αμερικανικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, η Νεμπράσκα και το Οχάιο διέταξαν αμέσως την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson. Στην Ουάσινγκτον, πολλοί άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της “J&J” άρχισαν να λαμβάνουν από το πρωί μηνύματα ακύρωσης του ραντεβού τους.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών έχει προκαλέσει ανησυχία και δυσπιστία και στην Ευρώπη, καθώς θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η οψιόν για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την περασμένη Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…