Στην Ελευσίνα από Σύμη 389 πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Ελευσίνας, αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί της Τετάρτης το αρματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΙΑ», μεταφέροντας 389 πρόσφυγες από τη Σύμη, οι οποίοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας.

NewsRoom 08/10/2019 | 23:13

Το βράδυ της Δευτέρας αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, άλλοι 500 πρόσφυγες, που είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο νησί αυτό των Δωδεκανήσων.  

Από τον Αύγουστο έως και σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που έχουν μεταφερθεί από τα λιμάνια, σε δομές της ενδοχώρας, φτάνει τα 3.887 άτομα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει αναλάβει τις μεταφορές στις δομές της ενδοχώρας, περίπου 700 ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες απ' τα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότεροι ήταν οικογένειες με παιδιά από το Αφγανιστάν, και ήρθαν από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Λέρου και της Κω.

Παράλληλα, ο ΔΟΜ, σε συνεργασία με το Danish Refugee Council (DRC), την Arbeiter Samariter Bund (ASB) και τη UNICEF, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε 29 ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου σήμερα διαμένουν περίπου 19.000 άτομα. Επιπλέον, ο ΔΟΜ λειτουργεί 33 ξενοδοχεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου και φιλοξενούνται 4.200 αιτούντες άσυλο, με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο οργανισμός, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, συμβάλλει ακόμη στην επέκταση των υπαρχουσών δομών και στη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας.