Newsroom

Newsroom

Στην Αυστρία, η εστίαση “έχασε” εννέα δισεκατομμύρια ευρώ λόγω κορονοϊού

Μπορεί στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία — μία…

AP20260331729522

Μπορεί στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία — μία χώρα με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους — να υπάρχει μία πρώτη ανακούφιση στις επιχειρήσεις, ωστόσο η κρίση στοίχισε στην εστίαση συνολικά περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει τώρα η εταιρεία συμβούλων οικονομικού κόμβου “Regioplan”, λίγες μόνον εβδομάδες μετά τα πρώτα ανοίγματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ενώ ο κύκλος εργασιών σε εστιατόρια και μπαρ το 2019 ήταν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ, το έτος κρίσης, το 2020, μειώθηκε κατά 4,4 δισεκατομμύρια σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 37%, με τις προοπτικές για το 2021 να είναι εξίσου δυσοίωνες, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση των πωλήσεων δεν επηρέασε εξίσου όλους τους τομείς του κλάδου της εστίασης, καθότι, ενώ η νυκτερινή εστίαση και εκείνη στα ορειβατικά καταφύγια είχαν συχνά πλήρεις απώλειες, οι επιχειρήσεις εστίασης για παράδειγμα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, δεν κατέγραψαν απώλειες στον κύκλο εργασιών τους.

Οι πτωχεύσεις στον τομέα της εστίασης μπορεί να μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 360 το 2020, αλλά υπάρχει καθυστέρηση λόγω των κρατικών επιδοτήσεων και των προσωρινών αλλαγών στον νόμο περί πτώχευσης, ο οποίος θα συνεχίσει να ισχύει και το 2021, ώστε να αναμένονται μέχρι και 1.400 πτωχεύσεις στην εστίαση και στα καταλύματα μέσα στο 2022.

Πέρυσι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι υπηρεσίες παράδοσης, με τη σημασία τους να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης των αποκαλούμενων “κουζινών φάντασμα”, όπου πρόκειται για εικονικές μάρκες εστιατορίων που αναπτύσσονται από υπηρεσίες παράδοσης και παρέχονται σε καταστήματα.

Μια πιτσαρία μπορεί, για παράδειγμα, εκτός από τα δικά της πιάτα – να προσφέρει burger ή burritos με διαφορετικό όνομα. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες παράδοσης δεν αναλαμβάνουν πλέον μόνο την εφοδιαστική αλυσίδα για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως συνέβαινε προηγουμένως, αλλά γίνονται πραγματικοί ανταγωνιστές του κλάδου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων οικονομικού κόμβου “Regioplan”.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η υπηρεσία παράδοσης “Mjam” ανακοίνωσε ήδη τον Φεβρουάριο ότι θα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες τέτοιες “κουζίνες-φάντασμα” σε ολόκληρη την Αυστρία μέσα στο 2021.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…