Newsroom

Newsroom

Στην Αθήνα ο γερμανός ΥΠΕΞ – "Όχι σε νέες απαιτήσεις" το μήνυμα του Στάινμάγερ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, για συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. 

stain meier

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, για συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Πως θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία, ήταν το μήνυμα του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους. 

«Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει, ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στη 1 το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ κατόπιν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 2 το μεσημέρι, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να καλυφθεί η συναντηση του γερμανού ΥΠΕΞ με τον  ΠτΔ και τον Νίκο Κοτζιά θα καλυφθεί μόνο από ΕΡΤ και ΑΠΕ, αποκλείοντας τα υπόλοιπα φωτογραφικά πρακτορεία. 

Να μη συνδέει η Αθήνα το μνημόνιο με το προσφυγικό

Πάντως το Βερολίνο φρόντισε την Τετάρτη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει ένα δύσκολο έργο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, όμως αυτός «δεν είναι λόγος» να συγχέεται το προσφυγικό με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη: «Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια. Αυτά θα είναι αύριο σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών. Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Και με αυτό το πνεύμα, με την επιθυμία για μια όσο το δυνατόν πιο στενή και έμπλεη εμπιστοσύνης σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…