Στην Αθήνα ένα ακόμη γκρουπ διωκόμενων Αφγανών από τους Ταλιμπάν

Ανθρωπιστική γέφυρα στήθηκε για τη σωτηρία Αφγανών πολιτών που κινδύνευαν από το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν

Την ευχάριστη είδηση ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η μεταφορά στην Αθήνα ενός ακόμη γκρουπ διωκόμενων Αφγανών, γνωστοποίησε σήμερα με δελτίο τύπου η ανθρωπιστική οργάνωση HumanRights360.

Η ομάδα των Αφγανών που έφτασε στη χώρα μας σήμερα αποτελεί το δεύτερο γκρουπ, μετά τη μεταφορά Αφγανών βουλευτριών μαζί με τις οικογένειές τους στις 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η HumanRights360, το τιτάνιο έργο έγινε εφικτό χάρη στη συνεργασία αρκετών οργανώσεων και θεσμών, ωστόσο η προσπάθεια για διάσωση ακόμη περισσότερων ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο από το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν θα συνεχιστεί.

«Κάθε πρόσφυγας που διασώζεται από το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν αποτελεί ζωντανή επικύρωση των αξιών μας, των αρχών του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού. Αυτό μας κινητοποιεί και έτσι θα συνεχίσουμε», καταλήγει το δελτίο της HumanRights360.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:

Στη HumanRights360 παρακολουθήσαμε εξαρχής και με μεγάλη αγωνία τη νέα ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν την Καμπούλ την Κυριακή 15 Αυγούστου.

Επανέρχεται ο Ισλαμικός Νόμος, η Σαρία, και οι γυναίκες του Αφγανιστάν φοβούνται για τη ζωή τους αλλά και για την απώλεια όσων ελευθεριών κερδήθηκαν μέσα από πολυετείς προσπάθειες – ενώ η χώρα βρίσκεται συνολικά στα πρόθυρα λιμού.

Ξέραμε εξαρχής ότι η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες που το έχουν ήδη πράξει, πρέπει να αποτελέσει καταφύγιο για τις διωκόμενες από το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν γυναίκες. Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηθεί μία ανθρωπιστική γέφυρα μεταφοράς αυτών των ανθρώπων. Δεν ήταν καθόλου εύκολο: η πρώτη μεγάλη προσπάθεια ματαιώθηκε τελευταία στιγμή λόγω της έκρηξης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που ακύρωσε την προγραμματισμένη πτήση στις 26 Αυγούστου.

Δεν το βάλαμε κάτω. Με επιμονή και συστηματική προσπάθεια -μαζί με το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη, και την υποστήριξη του Open Society Foundations- ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταφορά ενός ακόμα γκρουπ ατόμων από την Καμπούλ στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό τη Βόρεια Μακεδονία. Είχε προηγηθεί η μεταφορά Αφγανών βουλευτριών μαζί με τις οικογένειές τους στις 23 Σεπτεμβρίου. 

Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Κάθε πρόσφυγας που διασώζεται από το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν αποτελεί ζωντανή επικύρωση των αξιών μας, των αρχών του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού. Αυτό μας κινητοποιεί και έτσι θα συνεχίσουμε.

Φωτογραφίες: Ορέστης Σεφέρογλου