Στην Αστυνομία θέλει να εμπιστευτεί τα παιδιά των κρατουμένων η Δόμνα Μιχαηλίδου

Σε μια επικίνδυνη αναγγελία προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ προχθές. 

 

NewsRoom 10/03/2021 | 14:24

Η Υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, προανήγγειλε πως την ανάθεση της μέριμνας των ανήλικων τέκνων σε περίπτωση που κάποιος γονέας συλλαμβάνεται ή κρατείται θα έχει η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης» τη μέριμνα θα έχει η ΕΛΑΣ, για να δει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα παιδιά.». Σύμφωνα με τη Δ. Μιχαηλίδου, ενήμερος ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να ανησύχησε τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται.

«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα» είπε χαρακτηριστικά η Δ. Μιχαηλίδου.

Θέση σχετικά με τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου πήρε η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου.  

«Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται και κρατείται, αυτεπάγγελτα η αστυνομία θα έχει την υποχρέωση να ερευνήσει αν έχει ανήλικα τέκνα, θα τα αναζητήσει και θα εισηγηθεί πιθανόν στον εισαγγελέα τον διορισμό επιτρόπου. Και όλα αυτά επειδή ο πρωθυπουργός ανησύχησε τι γίνονται  τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται.Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία και όχι όπως μέχρι τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι εισαγγελείς ανηλίκων;  Μήπως  είναι καιρός να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών; Μήπως πρέπει να συσταθούν  οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96  αλλά δε λειτούργησαν ποτέ;», ανέφερε η Θ. Φωτίου. 

Και πρόσθεσε πως «Η προστασία των παιδιών παραμένει ως απόλυτο δικαίωμα στον γονέα, μέχρι αυτό να του αφαιρεθεί και για πολύ σοβαρούς λόγους από αρμόδιο δικαστήριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο οι Εισαγγελείς έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να παρέμβουν, διότι αυτοί και μόνον μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών.Μετά τη φύλαξη των πανεπιστημίων και  την τήρηση των μέτρων  για τον κορωνοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος». 

Ήταν ήδη γνωστό πως η αστυνομία συμπεριφέρεται με απίστευτη βιαιότητα σε πολίτες. Μετά και τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη μαζική πορεία της Νέας Σμύρνης, όταν απέδειξαν πλέον χωρίς αμφιβολία τις δολοφονικές τάσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στους κόλπους της Αστυνομίας, μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνο, αν όχι εγκληματικό πως θα έχουν την εποπτεία και θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα παιδιά των κρατουμένων.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ουσιαστικά προανήγγειλε πως όλες οι αρμοδιότητες που είχαν επί των αποφάσεων αυτών οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα αρμόδια δικαστήρια, πλέον θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ δε διευκρίνισε αν οι κρατούμενοι γονείς θα έχουν δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων. Στην ΕΛ.ΑΣ, που χθες απροκάλυπτα μέσα σε κατοικημένες περιοχές έσερνε έφηβους δεμένους πισθάγκωνα ή τους χαστούκιζε επειδή διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις φίλων τους.

Πώς πιστεύει ο Πρωθυπουργός που ξαφνικά ανησύχησε για το τι απογίνονται τα παιδιά των κρατουμένων, και η υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ότι θα συμπεριφέρονται στα παιδιά των κρατουμένων; Πώς θα αποφασίζει μια Αστυνομία που εξαπολύει το εκδικητικό της μένος σε όποιον επιθυμεί, στα ανήλικα τέκνα εκείνων που συλλαμβάνει όταν δεν έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να συμπεριφερθεί σε πολίτες;