Στην αντεπίθεση τα σωματεία μετά τη δυστοπική ανακοίνωση για την εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία

241674858 2864973297148278 7905428112038903164 n

Σάλος έχει ξεσπάσει λόγω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά την συνάντηση που είχε η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια συμφωνία που εγκυμονεί ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπει την απασχόληση ανήλικων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αφορά την:

• Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου από την πλευρά της, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε με τη σειρά του:

«Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου. Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR” που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι».

Σε θέσεις μάχης σωματεία και οι Ομοσπονδίες – «Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο»

Αμέσως μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη σκυτάλη πήραν τα σωματεία στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού, εξαπολύοντας μύδρους κατά της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου αλλά και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Αλέξανδρου  Βασιλικού.

ΠΟΕΕΤ. : Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά!

Σε θέσης μάχης μπαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, διατυπώνοντας μια σειρά ερωτημάτων προς την Υπουργό και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας πως «αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο».

Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία; Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση; Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών; Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα;» Ενώ καταλήγουν επαναφέροντας την κεντρική τους θέση: «Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη»

Όπως με έμφαση σημείωσε ο Κώστας Χότζογλου στο Κουτί της Πανδώρας, «εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο και θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο συνδικαλιστικό και νομικό εργαλείο, ακόμα και αν το Υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για fake news».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ, η ανακοίνωση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, σηματοδοτεί μια άμεση συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η οποία «πάσχει νομικά καθώς η άδεια εργασίας ανηλίκου εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Εδώ ποιος είναι ο κηδεμόνας; Ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Το κράτος;»

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε την πάγια θέση της ΠΟΕΕΤ, ότι «τα παιδιά μέχρι τα 18 ετών πρέπει να είναι στα σχολεία τους»

Πυρά και από τον Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του κατέθεσε την έντονη διαφωνία του στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, δεν πρόκειται για «παιδιά ενός κατώτερου θεού» και κάτι τέτοιο καταστρατηγεί το νόμο που προβλέπει την συγκατάθεση των γονέων, τονίζοντας πως τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, μόρφωση και ασφαλές περιβάλλον, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, είναι περισσότερο ευάλωτα και ευαίσθητα για να εκτεθούν σε μια αγορά εργασίας που δεν τους είναι γνώριμη», ενώ παράλληλα προτείνουν να προστεθούν στη δημόσια εκπαίδευση ειδικά τμήματα που αφορούν στον Τουρισμό, «ώστε οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων να στελεχώσουν με σωστή εκπαίδευση δομές Τουρισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Δικτύου εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό καταγγέλοντας πως «το πλέον αρμόδιο υπουργείο για τα ιδρύματα ανηλίκων είναι αυτό που τους αφήνει βορά στα θηρία των εργοδοτών».

Αναλυτικότερα, όπως οι ίδιοι σημειώνουν: «Είναι η πρώτη φορά μετά από αιώνες που σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος νομιμοποιείται η ανήλικη εργασία. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι το πλέον αρμόδιο υπουργείο για τα ιδρύματα ανηλίκων είναι αυτό που τους αφήνει βορά στα θηρία των εργοδοτών, καθώς υλοποιεί τα αιτήματα της ένωσης ξενοδόχων Ελλάδος. Ως δίκτυο επισιτισμού – τουρισμού δεσμευόμαστε ότι αυτές οι πρακτικές όχι μόνο θα μας βρουν απέναντι αλλά θα τις αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο και όχι έρμαια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Θέλουμε την εργασιακή ένταξη των παιδιών αυτών μετά την ενηλικίωση τους με αξιοπρεπείς και ισότιμους όρους εργασίας.

Τέλος, την έντονη διαφωνία του κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης. Όπως ο ίδιος σχολίασε στο Κουτί της Πανδώρας, «πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που οδηγεί νέα παιδιά να γίνουν φτηνό εργατικό δυναμικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο γιατί αυτά τα ζήσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία έβαλε μέσα στα ξενοδοχεία τους μαθητές με το καθεστώς της μαθητείας», ενώ συνέχισε σχολιάζοντας πως «αυτό το καθεστώς επεκτείνεται και γίνεται ένα βήμα ακόμα πιο πέρα για την εκμετάλλευση νέων παιδιών μέσω της ανήλικης εργασίας. Τέλος, ο κ. Στεφανάκης προανήγγειλε κινητοποιήσεις το άμεσα προσεχές διάστημα.

Αντιπολιτευτικά πυρά: «Η κυβέρνηση μετά τον εργασιακό μεσαίωνα προωθεί την εργασία ανηλίκων παιδιών»

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αναβίωση» του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη  που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση  της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων». Μάλιστα, στη γραπτή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού τονίζουν επιπροσθέτως ότι: «Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης.

Για Fake news κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας

Από χθες το βράδυ το υπουργείο επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων κάνοντας λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων ενώ παράλληλα ασκεί  κριτική σε αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα, τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση «προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών».

Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα:

– Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και. καλοπληρωμένες δουλειές.

– Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.

– Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο, ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτή την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική και εμείς την εκσυγχρονίζουμε. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική. Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών».

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…