Στην 91η θέση η Ελλάδα στην έκθεση Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Οκτώ θέσεις ανέβηκε το 2014 η Ελλάδα στην παγκόσμια κλίμακα ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς…

untitled 0

Οκτώ θέσεις ανέβηκε το 2014 η Ελλάδα στην παγκόσμια κλίμακα ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η χώρα μας ανέβηκε από την 99η στη 91η θέση, ανάμεσα στις 180 χώρες που αξιολογούνται από τον Οργανισμό. 

Το 2014 δεν είχαμε απόπειρερες δολοφονίας φωτορεπόρτερ ή λουκέτα σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, όπως το 2013. Είχαμε όμως πολλά κρούσματα επιθέσεσεων και συλλήψεων δημοσιογράφων, τα οποία η Οργάνωση καταγράφει σε όλα τα report της από την Ελλάδα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν τις 180 χώρες σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία, το σεβασμό για την ασφάλεια και την ελευθερία των δημοσιογράφων, καθώς και το νομοθετικό, θεσμικό και υποδομών περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όσον αφορά στις άλλες χώρες, οι σκανδιναβικές ηγούνται σταθερά, με Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τελευταίες από την 180η θέση και πάνω βρίσκονται το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. Η Γαλλία κατατάσσεται 38η, οι Ηνωμένες Πολιτείες 49η, Ιαπωνία 61η, Βραζιλία 99η, η Τουρκία 149η, Ρωσία 152η, το Ιράν 173η, η Κίνα 176η.

Στην έκθεση τονίζεται πως καταγράφεται παγκόσμια επιδείνωση της ελευθερίας της πληροφόρησης το 2014. Οι κίνδυνοι από συνεχόμενους πολέμους, η αυξανόμενη απειλή από μη κρατικούς πράκτορες, η βία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και η οικονομική κρίση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υποχωρούν σταθερά και στις πέντε ηπείρους.

Ειδικότερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκάνια η Έκθεση σημειώνεται μεγάλη πτώση στο δείκτη ελευθερίας μεταξύ του 2014 και 2015. Όπως αναφέρεται, η ανησυχητική αυτή τάση αντανακλά αφενός τις υπερβολές ορισμένων χωρών μελών και την αδυναμία των μηχανισμών της ΕΕ για τον περιορισμό τους από την άλλη.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό χάρτη και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…