Στίγκας – Σπαρτιάτες: «Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη» (video)

«Θα φέρουμε ένα νέο ήθος και ύφος στο ελληνικό κοινοβούλιο».

image 21

Τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη ευχαρίστησε ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας.

Ο Στίγκας στην πρώτη ανακοίνωση μετά την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων έκανε λόγο για «καύσιμο που έδωσε ώθηση» τη βοήθεια του νεοναζί Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή.

Άλλωστε, η φράση ότι οι Σπαρτιάτες θα φέρουν «ένα νέο ήθος και ύφος στο ελληνικό κοινοβούλιο», μόνο ως απειλή ακούγεται, με δεδομένο τον τρόπο που πολιτεύτηκε η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, της οποίας ήταν κεντρικό στέλεχος.

Η δήλωση του Β. Στίγκα ρίχνει τις μάσκες και αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός αρχηγός του μορφώματός του δεν είναι άλλος από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου στον δύσκολο αγώνα που κάναμε να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, τα εκατοντάδες μέλη μας και οι Σπαρτιάτες να μπουν στη Βουλή με καλό ποσοστό. Θα ήθελα βεβαίως να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Θα φέρουμε ένα νέο ήθος και ύφος στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» και από που άντλησαν ψήφο;  

Οι Σπαρτιάτες, είναι ένα εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2017, από τον Βασίλη Στίγκα, ενώ στηρίχθηκε ανοιχτά από τον Ηλία Κασιδιάρη. Πολιτικά τοποθετείται στην άκρα δεξιά, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης, μέσα από τις φυλακές Δομοκού έδωσε το σύνθημα στήριξης στους Σπαρτιάτες. Είχε προηγηθεί το μπλόκο στον  Ηλ. Κασιδιάρη να κατέβει ως επικεφαλής του κόμματος «Έλληνες Για Την Πατρίδα» στις εκλογές του Μαΐου και στη συνέχεια η στήριξη στον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, υπολόγισαν από που άντλησαν τα εκλογικά τους ποσοστά οι Σπαρτιάτες, ρωτώντας τους ψηφοφόρους τι ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου.

  • Ελληνική Λύση: 19,5%
  • Νίκη: 16,5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 12%
  • Νέα Δημοκρατία: 1,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 1,4
  • ΠΑΣΟΚ: 1,3%
  • Άλλο Κόμμα: 28%
  • Δεν ψήφισαν: 17%

Ο Βασίλης Στίγκας είναι πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1993 από τον Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα, το 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Γιώργου Καρατζαφέρη και το 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό του Βασίλη Καπερνάρου.

Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.