ΕΚ

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

«Στη Γάζα σκοτώθηκαν 110 συνάδελφοι του ΟΗΕ» – Συνέντευξη της Ζουλιέτ Τουμά (UNRWA) στο documentonews.gr

Η Ζουλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας στην Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μίλησε στο Documento λίγο πριν λήξει η προσωρινή εκεχειρία

urwa

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, κατά την οποία άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ίδια ώρα που οι νεκροί πληθαίνουν και η έξοδος από την εμπόλεμη ζώνη δεν είναι δυνατή.

Η Ζουλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας στην Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μίλησε στο Documento λίγο πριν λήξει η προσωρινή εκεχειρία και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε κατά την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι άνθρωποι αναζητούν την προστασία της σημαίας του ΟΗΕ και συνεχίζουν να ψάχνουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της UNRWA, η οποία έχει χάσει αρκετούς συναδέλφους.

-Κατά την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πιστεύετε ότι ο χρόνος που δόθηκε στους Παλαιστίνιους ήταν αρκετός για να ανασυνταχθούν και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κατάσταση;

Το άμεσο καλό με την απόφαση που ελήφθη για μια προσωρινή ανθρωπιστική παύση στη Λωρίδα της Γάζας είναι φυσικά το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν. Όταν ήμουν στη Γάζα, ο κόσμος ζητούσε να σταματήσουν οι μάχες και οι βομβαρδισμοί γιατί δεν άντεχαν άλλο. Είναι πραγματικά υπέροχο που συνέβη και ελπίζουμε ότι η παύση θα παραταθεί και θα συνεχιστεί, δίνοντας στους ανθρώπους της περιοχής την ανακούφιση που τους αξίζει.

-Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας;

Υπάρχουν κάποιες προμήθειες, έρχεται κάποια ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά φυσικά απέχει πολύ από το να είναι αρκετή. Είδαμε ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής παύσης αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που έχουν εισέλθει στη Γάζα, κάτι που είναι επίσης πολύ ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ τραγική. Επίσης, είδαμε να εισέρχονται καύσιμα και αέριο μαγειρέματος μετά από πολλές εβδομάδες που δεν εισέρχονταν καύσιμα στη Γάζα, οπότε αυτό είναι καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε περισσότερες εμπορικές προμήθειες να έρχονται στη Γάζα, όχι μόνο ανθρωπιστικές, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας, οι αγορές να επανεκκινήσουν και να ανοίξουν. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διανομή των προμηθειών και επομένως είναι απολύτως κρίσιμο να μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν στην αρχή του πολέμου, όταν δεν εισερχόταν τίποτα για δύο εβδομάδες.

Τονίζουμε ότι η ροή των προμηθειών είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύ αναγκαία για να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα με προμήθειες και να ανοίξουμε ξανά τις αγορές.

-Υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα και θέλουν να φύγουν;

Αυτή τη στιγμή, η έξοδος από τη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τα βόρεια και τη Λωρίδα της Γάζας προς τις κεντρικές περιοχές και προς τα νότια. Αυτές οι μετακινήσεις συνεχίζονται, ωστόσο κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Πριν από την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν όχι μόνο στα βόρεια αλλά και στις κεντρικές περιοχές και στα νότια. Οι εγκαταστάσεις της UNRWA φιλοξενούν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα, ένας τεράστιος αριθμός, ο οποίος φυσικά ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των ατόμων που είχαμε σχεδιάσει ποτέ. Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κάτι τέτοιο ακόμα κι αν κάναμε το χειρότερο σενάριο. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται στις εγκαταστάσεις της UNRWA κυρίως επειδή αναζητούν την προστασία της σημαίας του ΟΗΕ.

-Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με τις προσφυγικές ροές και πώς θα επηρεάσουν τις χώρες υποδοχής;

Είναι ένα θεωρητικό ερώτημα που δεν μπορώ να απαντήσω αφού θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Η έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας είναι πάρα πολύ περιορισμένη αυτή τη στιγμή. Είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας και δεν είναι ούτε πρόσφυγες ούτε γηγενείς. Είναι, για παράδειγμα, Βρετανοί, Αμερικανοί, κάποιοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, άνθρωποι που θα μπορούσαν να φύγουν μόνο αν είχαν άλλο διαβατήριο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Γάζα. Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε αφού τα σύνορα είναι κλειστά. Οι μόνες κινήσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα μόνο εντός της Γάζας.

-Τι γίνεται με τα κτίρια της UNRWA που έχουν στοχοποιηθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε κίνδυνο; Έχει συμβεί ανάλογο περιστατικό με τέτοια ένταση;

Επιβεβαιώνουμε ότι περισσότερα από εκατό περιστατικά έχουν επηρεάσει τις εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Κάποιοι χτυπήθηκαν απευθείας. Αυτή η κατάσταση είναι εντελώς πρωτόγνωρη. Σε προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, κάποιες από τις εγκαταστάσεις μας χτυπήθηκαν, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα. Αυτή τη φορά, οι εγκαταστάσεις της UNRWA επηρεάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών μεταξύ του προσωπικού μας που έχει καταγράψει ποτέ ο ΟΗΕ σε οποιαδήποτε σύγκρουση από την ίδρυσή του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την ακρίβεια μέχρι στιγμής 110 συνάδελφοι της UNRWA σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι 218 εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA.