Στη φυλακή για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν

Είναι 31 ετών και είναι η «πιο διάσημη πολιτική κρατούμενη» της Σαουδικής Αραβίας, είναι η Loujain Al-Hathloul, ακτιβίστρια που υπερασπιζόταν το δικαίωμα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο, και η οποία δικάστηκε και καταδικάστηκε γι' αυτό!

NewsRoom 30/12/2020 | 22:10

Συγκεκριμένα, η 31χρονη, σήμερα, Loujain Al-Hathloul καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το Μάιο του 2018 για ενέργειες κατά της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας της και για συμμαχία με ξένες δυνάμεις σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο. Με ανάρτησή της στο τουίτερ η αδερφή της 31χρονης επιμένει: «Η αδερφή μου δεν είναι τρομοκράτης, είναι ακτιβίστρια». Η ποινή της ήταν φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ μηνών. 

«Αν και η ποινή είναι μικρότερη από τα είκοσι χρόνια που ζήτησε ο εισαγγελέας, είναι μια σοβαρή τιμωρία για μια νεαρή γυναίκα της οποίας το μόνο έγκλημα είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το δικαίωμα παραχωρήθηκε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, ακριβώς μετά τη σύλληψη και φυλάκιση της Loujain Al-Hathloul.

Η Loujain Al-Hathloul είχε καταγγείλει ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και σεξουαλικής βίας. Μάλιστα είχε κάνει δύο απεργίες πείνας και είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.  

Ο δικαστής αυτή τη φορά άνοιξε το δρόμο για την αποφυλάκιση της ακτιβίστριας, αποσύροντας την κατηγορία της κατασκοπείας και αναστέλλοντας κατά δύο χρόνια και δέκα μήνες την αρχική ποινή της. Έτσι η 31χρονη που έχει ήδη περάσει περισσότερα από δυόμισι χρόνια σε φυλακή υψηλής ασφάλειας, ενδέχεται να βγει από τη φυλακή σε λίγες εβδομάδες σύμφωνα με την οικογένειά της. Ωστόσο, απαγορεύεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό για πέντε χρόνια.

Σε τι οφείλεται αυτή η αλλαγή στάσης της «δικαιοσύνης» της Σ. Αραβίας; Ο χρόνος της νέας εξέλιξης «δεν είναι τυχαίος» σημειώνει η Washington Post, καθώς «Έρχεται μερικές εβδομάδες πριν από τα ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σκοπεύει να επανεκτιμήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας».

Ο Τζέικ Σούλιβαν, ο μελλοντικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που επέλεξε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε με ανάρτησή του στο Twitter «άδικη και ενοχλητική» την καταδίκη της Loujain Al-Hathloul, σημάδι ότι ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αλλάξει στάση απέναντι στην Σαουδική Αραβία σχετικά με την ανοχή αυταρχικών ενεργειών.