Newsroom

Newsroom

Στη δημοσιότητα δίνεται η συμφωνία της AstraZeneca με την Κομισιόν

Στη δημοσιότητα δίδεται αύριο η συμφωνία μεταξύ της AstraZeneca της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine. Η εν λόγω απόφαση προέκυψε μετά από σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ.

images 2 0 1

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η AstraZeneca θα κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της ΕΕ ενώ η AstraZeneca δε θα παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όπως αναμένονταν το α’ τρίμηνο του έτους, τελικά η ποσότητα των εμβολίων «θα υπερβαίνει σημαντικά» τις 31 εκατομμύρια δόσεις που είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι θα έχει έτοιμες η φαρμακοβιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε έφοδο στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Πασκάλ Σοριό, φέρεται να μην επιμένει πλέον στην άποψη που εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το συμβόλαιο δεν είναι νομικά δεσμευτικό για τις ποσότητες που καλείται η AstraZeneca να παραδώσει στην ΕΕ το α’ τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι «ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό, στο διοικητικό συμβούλιο των εμβολίων μίλησε σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκρισή του. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν, τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους πολίτες της ΕΕ. Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ζητάμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που θα προορίζεται για το πρώτο τρίμηνο»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ανάφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την εν λόγω  φαρμακοβιομηχανία ώστε να λυθούν τα προβλήματα προμήθειας εμβολίων, επαναλαμβάνοντας ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca για καθυστέρηση στην παράδοση δόσεων του εμβολίου η ΕΕ απείλησε με περιορισμούς στην εξαγωγή (από την ΕΕ) των εμβολίων.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…