Στη Βαρκελώνη αποσύρονται σεξιστικά βιβλία από τις σχολικές βιβλιοθήκες

Το σχολείο Tàber στην Βαρκελώνη απέσυρε από τη βιβλιοθήκη του την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα βιβλία που εκτιμάει ότι αναδεικνύουν σεξιστικά στερεότυπα.

κοκκινοσκουφίτσα

Σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι συγκεκριμένες εκδόσεις πασίγνωστων βιβλίων όπως «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη» περιέχουν στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους και σεξιστικό περιεχόμενο το οποίο ακυρώνει την παιδαγωγική αξία τους, ειδικά όταν οι αναγνώστες είναι παιδιά νηπιακής ηλικίας.  

Σύμφωνα με το Associació Espai i Lleure, αν τα μικρά παιδιά βλέπουν «έντονα στερεοτυπικές» απεικονίσεις σχέσεων και συμπεριφορών σε αυτά που διαβάζουν, θα τα θεωρούν στο μέλλον φυσιολογικά. Σύμφωνα με την El País, κι άλλα σχολεία της πόλης προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα, αποκλείοντας από τις βιβλιοθήκες τους «στερεοτυπικά σεξιστικές» εκδόσεις.

Όπως δήλωσε στην El País, η Anna Tutzó, μητέρα μαθητή αλλά και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των παιδικών βιβλίων που έχει συσταθεί από εκπαιδευτικούς φορείς της Καταλανίας, «η κοινωνία αλλάζει και αποκτά συνείδηση ζητημάτων φύλου, τα οποία δεν αντανακλώνται στις ιστορίες που μαθαίνουν τα μικρά παιδιά». 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της εκστρατείας Let Books Be Books γίνεται μια προσπάθεια να αφαιρεθούν από τα εξώφυλλα των βιβλίων οι ενδείξεις «για αγόρια» και «για κορίτσια»,