Στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για Γιάννο Παπαντωνίου

Με τους εισηγητές των κομμάτων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

NewsRoom 05/07/2017 | 14:49

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που, σημειώνεται, ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.

«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται αργά το απόγευμα, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για την έγκριση της πρότασης της Προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 151 βουλευτές.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή.

Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».

Διαβάστε σχετικά: Η Βουλή οδηγεί τον Παπαντωνίου στο ποινικό δικαστήριο

Δεν πάει στην προανακριτική στη Βουλή ο Παπαντωνίου – «Άνευ αντικειμένου η συμμετοχή μου»

Πηγή: ΑΠΕ